Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха антихристиянски и антисемитски послания в нов „Х-Мен“ комикс

Художникът призна, че с това кариерата му е приключена

Част от илюстрациите на художника Адриан Сийаф за първия брой на „Х-Мен: Gold“. - Откриха антихристиянски и антисемитски послания в нов „Х-Мен“ комикс

Част от илюстрациите на художника Адриан Сийаф за първия брой на „Х-Мен: Gold“.

Компанията „Марвел“ обеща да премахне част от илюстрациите на новия комикс „X-Мен: Gold“ за мутантите със суперспособности, след като читатели от Индонезия откриха в картинките скрити антисемитски и антихристиански послания, съобщава „Гардиън“.

Фенове на комикса „Х-Мен“ обвиниха индонезийския художник Адриан Сийаф, автор на илюстрациите към новото издание в това, че е изписал върху фланелката на персонажа Колос кодирано посланиe във връзка с политическото и религиозно напрежение в страната: „QS 5:51“. Читателите разшифроваха тези знаци като отпратка към (стих от) Корана, в който се казва, че мюсюлманите не бива да подкрепят евреи и християни.

По този начин художникът е отговорил на изказването на Басуки Чахаи Пурнама – първият християнин, заел през 2014 г. поста губернатор на Джакарта. Наскоро той заяви, че хората не бива да вярват на ислямски лидери, които цитират въпросния стих от Корана и твърдят, че мюсюлманите не бива да слушат не-мюсюлмани – но след това бе принуден да се извини.

Моята кариера е приключена. Това е последствие от моята постъпка и аз го приемам“, коментира авторът на илюстрациите скандала на своята стена във Фейсбук.

Сийаф призовава интернет-потребителите да не му се подиграват повече.

От „Марвел“ заявиха, че изображенията са се оказали в комикса без знанието на компанията.

„Тези препратки не отразяват мнението на автора на текста, редакторите и и другите сътрудници на „Марвел“, подчертават представители на издателството.

„Х-Мен“ е серия комикси, създавани от Стан Ли и Джейк Кърби. Първият брой се появява през 1963 г. Филмовата компания „Фокс“ е заснела 9 игрални филма по комиксите. „X-Мен: Gold“ е нов сюжет в поредицата, който започна да излиза през 2017-а.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg