Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Откриха автопортрет на Ван Гог под негова картина

Произведението е забелязано след сканиране с рентген

Автопортретът е скрит на гърба на „Глава на селянка“. Снимка: Шотландска национална галерия - Откриха автопортрет на Ван Гог под негова картина

Автопортретът е скрит на гърба на „Глава на селянка“. Снимка: Шотландска национална галерия

Непознат досега автопортрет на Винсент ван Гог бе забелязан на гърба на картина, съобщава Би Би Си. Откритието е направено от служителите на Националната галерия на Шотландия в Единбург, докато сканирали с рентген произведението, част от подготовката му за изложба.

Автопортретът няма как да бъде забелязан с просто око, тъй като е бил покрит с няколко слоя лепило и мукава на гърба на картината „Глава на селянка“ (Head of a Peasant Woman), отбелязват специалистите.

„Разбира се, когато сканирахме картината за пръв път, много се развълнувахме и бяхме шокирани да видим, че художникът ни гледа отсреща. Това е значимо откритие и допълва онова, което вече знаем за живота на Ван Гог“, коментира Лесли Стивънсън, старши реставратор в шотландската галерия.

Ван Гог всъщност често е използвал повторно платната си поради липса на средства за нови художествени материали и обикновено обръщал картините и работел от другата страна. Славата застига художника едва след смъртта му през 1890 г.

Автопортретът на Ван Гог. Снимка: Шотландска национална галерия

„Глава на селянка“ влиза в колекцията на Шотландската национална галерия през 1960 г. като подарък от известен единбургски адвокат. Портретът изобразява жена от Нюнен, южна Нидерландия, където Ван Гог живее от 1883-а до 1885 г. Предположенията на специалистите са, че автопортретът от другата страна на картината се е появил в ключов момент от кариерата му, съвсем скоро след като художникът се премества да живее в Париж и попада под влиянието на френските импресионисти.

Петнадесетина години след смъртта на художника „Глава на селянка“ е изпратена за изложба в амстердамски музей, когато се смята, че платното е било подкрепено с мукава на гърба и рамкирано. Вероятно тогава е било взето решението, че „Глава на селянка“ има по-завършен вид и така платното се озовава с тази си страна към посетителите.

Произведението няколко пъти сменя собствениците си, преди да отиде при Евелин Сейнт Кроа Флеминг през 1923 г. Нейният син, писателят Иън Флеминг, по-късно ще стане известен като създателя на Джеймс Бонд.

Скритият автопортрет може да бъде изведен наяве, но се изисква деликатна реставраторска работа за премахването на лепилото и мукавата, обясняват от Шотландската галерия. Преди да се случи това обаче, посетителите на институцията в Единбург може да разгледат рентгеновото изображение чрез специално пригодена за целта кутия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах