Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха барелеф с мъж в неприлична сцена, датиран на 11 хил. години

Върху камъка е изобразен и втори мъж със змия в ръката

Чертите на лицето са типичните за онова време в региона. Снимка: K. Akdemir/Cambridge.org - Откриха барелеф с мъж в неприлична сцена, датиран на 11 хил. години

Чертите на лицето са типичните за онова време в региона. Снимка: K. Akdemir/Cambridge.org

Барелеф на мъж с пенис в ръка, датиран отпреди 11 хиляди години, бе намерен в югоизточна Турция, съобщава научното списание „Antiquity“. Фигурата е в обкръжение на животни.

Барелефът е открит в руините на обществено здание на 60 км източно от Ефрат. Каменната повърхност е с размер 0,7 × 3,7 метра. Върху първата част на барелефа е изобразен мъж, който държи пениса си. Чертите на лицето му са характерни за региона по онова време – големи уши, изпъкнали очи, дебели устни. На шията си мъжът носи огърлица или кърпа.

От двете му страни са разположени леопарди, устите им са отворени, опашките – вдигнати. Един от леопардите също е с подчертан полов орган.

На втората част на барелефа има мъжка фигура до бик. Лявата ръка на човека с шест пръста е вдигната нагоре, а в дясната той държи змия.

И в двата случая неизвестният художник отпреди 11 хилядолетия е акцентирал върху това колко са опасни животните – ясно са обозначени рогата на бика и зъбите на леопардите. Експертите твърдят, че тези сцени са повествователни и свързани една с друга.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90