Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха фосил на кокошка, живяла преди изчезването на динозаврите

Уондърчикън е живяла преди 67 млн. години

Прародителите на днешните кокошки са живели преди 67 млн. години. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха фосил на кокошка, живяла преди изчезването на динозаврите

Прародителите на днешните кокошки са живели преди 67 млн. години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вкаменелост на най-старата известна съвременна птица в света са открили експерти в Белгия.  Уондърчикън, както са кръстили кокошката откривателите ѝ, е живяла преди изчезването на динозаврите. Начело на изследователския екип е д-р Даниел Фийлд от университета в Кеймбридж.

Откритието премества датата на най-ранната известна съвременна птица: рекордът преди това е принадлежал на Vegavis, чиито вкаменелости са открити в Антарктида и датирани преди около 66,5 милиона години. Кокошката е живяла преди около 67 милиона години, точно преди удара на астероида, който унищожава динозаврите. Откритието на фосила хвърля поглед върху възникването на съвременните птици. Не е ясно кога точно са се появили те, но хипотезата е, че е станало преди около 110 до 85-70 милиона години.

„Това е най-старото доказателство за съвременни птици, което имаме досега“, казва д-р Даниел Фийлд от Кеймбридж, палеоорнитолог и съавтор на изследването, цитиран от „Гардиън“.

Учените твърдят, че откритието не само предполага, че еволюцията на съвременната птица е била в началния си стадий, когато астероидът е паднал на Земята, но намирането му в Европа повдига въпроса дали съвременните птици наистина са се появили в южното полукълбо, както се предполагаше по-рано.

Научното наименование на птицата е Asteriornis maastrichtensis – отпратка към Астерия, древногръцка богиня на падащите звезди, която се превръща в пъдпъдък. Кокошката е тежала малко под 400 грама и е ранен член на групата, от която са възникнали съвременните пилета, патици и други домашни птици. Дългите стройни крака – заедно със скалите, в които е намерена – предполагат, че може би е живяла по протежение на бреговата ивица.

Фосилът се предвижда да бъде изложен в The Sedgwick Museum of Earth Sciences, Кеймбридж, в изложба, наречена „Зората на Уондърчикън“. Понастоящем музеят е затворен поради пандемията на коронавирус.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах