Откриха фосил на кокошка, живяла преди изчезването на динозаврите

Уондърчикън е живяла преди 67 млн. години

Прародителите на днешните кокошки са живели преди 67 млн. години. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха фосил на кокошка, живяла преди изчезването на динозаврите

Прародителите на днешните кокошки са живели преди 67 млн. години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вкаменелост на най-старата известна съвременна птица в света са открили експерти в Белгия.  Уондърчикън, както са кръстили кокошката откривателите ѝ, е живяла преди изчезването на динозаврите. Начело на изследователския екип е д-р Даниел Фийлд от университета в Кеймбридж.

Откритието премества датата на най-ранната известна съвременна птица: рекордът преди това е принадлежал на Vegavis, чиито вкаменелости са открити в Антарктида и датирани преди около 66,5 милиона години. Кокошката е живяла преди около 67 милиона години, точно преди удара на астероида, който унищожава динозаврите. Откритието на фосила хвърля поглед върху възникването на съвременните птици. Не е ясно кога точно са се появили те, но хипотезата е, че е станало преди около 110 до 85-70 милиона години.

„Това е най-старото доказателство за съвременни птици, което имаме досега“, казва д-р Даниел Фийлд от Кеймбридж, палеоорнитолог и съавтор на изследването, цитиран от „Гардиън“.

Учените твърдят, че откритието не само предполага, че еволюцията на съвременната птица е била в началния си стадий, когато астероидът е паднал на Земята, но намирането му в Европа повдига въпроса дали съвременните птици наистина са се появили в южното полукълбо, както се предполагаше по-рано.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Научното наименование на птицата е Asteriornis maastrichtensis – отпратка към Астерия, древногръцка богиня на падащите звезди, която се превръща в пъдпъдък. Кокошката е тежала малко под 400 грама и е ранен член на групата, от която са възникнали съвременните пилета, патици и други домашни птици. Дългите стройни крака – заедно със скалите, в които е намерена – предполагат, че може би е живяла по протежение на бреговата ивица.

Фосилът се предвижда да бъде изложен в The Sedgwick Museum of Earth Sciences, Кеймбридж, в изложба, наречена „Зората на Уондърчикън“. Понастоящем музеят е затворен поради пандемията на коронавирус.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg