Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха фреска с Нарцис, добре запазен (за годините си)

Намерен е в същата къща в Помпей, където са Леда и Лебеда

Изглед от атриума на римския дом в Помпей, където ясно се вижда запазената фреска на Нарцис. Снимка: Археологически парк Помпей - Откриха фреска с Нарцис, добре запазен (за годините си)

Изглед от атриума на римския дом в Помпей, където ясно се вижда запазената фреска на Нарцис. Снимка: Археологически парк Помпей

Времето може и да се е отразило на добрия външен вид на Нарцис, но заради изригването на вулкан преди 2000 години обектът на неговата любов – отражението му, се е запазил в перфектно състояние. На 14 февруари археолози откриха впечатляващо запазена фреска на митичния самовлюбен мъж на стена в къща в Помпей, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Фреската е намерена на същото място, където миналия ноември експертите попаднаха на изображение на Леда и Зевс, въплътен в лебед. И двете произведения са оцелели при изригването на Везувий през 79 г.

Вижте още: ЕРОТИЧНА ФРЕСКА ОТКРИТА В ПОМПЕЙ

Красотата на тези стаи накарала археолозите да променят първоначалните си планове и да прекарат повече време, изследвайки тях и заобикалящите ги постройки, коментира Алфонсина Русо, ръководител на разкопките. Именно така открили фреската с Нарцис – тя се намира в атриума, вътрешен двор в домовете на заможните римляни.

Фреската най-вероятно е от „последните година на колонията“, предполага археологът Масимо Осанна, изтъквайки забележителното състояние на цветовете на произведението. Тя изобразява навелия се над езерото Нарцис с обезобразено от времето лице и запазеното му изображението във водата. Предполага се, че крилатата фигура край него е Ерос, гръцкият бог на любовта. В единия край куче дърпа дрехата на Нарцис, опитвайки се да откъсне вниманието от образа в езерото.

Декорациите в стаята интерпретират теми за радостта от живота, красотата и суетата. Изобразени са и други митологични фигури – купидони, сатири и вакханки, „като че ли част от Дионисиева свита“, коментират археолозите.

В атриума има останки и от стълби, водещи към втори етаж, където са се съхранявали стъклени и керамични съдове. Учените се надяват „поне част“ от дома скоро да стане достъпен за туристите.

Разкошът в дома предполага, че сградата е била „голяма резиденция с богат собственик“, казва Софи Хей, археолог от Университета в Кеймбридж, специалист по историята на Помпей. В началото на първото хилядолетие гръцките митове стават популярни в древния римски град, благодарение на поета Овидий.

„Тогава в Помпей става много модерно фреските да изобразяват гръцки митове“, обяснява Хей.

Нарцис на Овидий е изключително красив млад мъж, който получава обещанието да живее до дълбока старост, ако никога не поглежда отражението си. В него се влюбва нимфата Ехо, но Нарцис отхвърля любовта ѝ. От мъка тя се оттегля от света, заживява в пещера и постепенно губи телесната си форма, докато не се превръща в глас.

Отказът на Нарцис разгневява богинята на отмъщението Немезида и тя наказва Нарцис да се влюби в отражението си. Когато решава да го целуне, се удавя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg