Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха главата на сфинкса в Амфиполис

Два сфинкса бяха открити на входа на гробницата в Амфиполис, главата на единия бе открита вътре. - Откриха главата на сфинкса в Амфиполис

Два сфинкса бяха открити на входа на гробницата в Амфиполис, главата на единия бе открита вътре.

Откриха главата на един от двата сфинкса на входа на гробницата в Амфиполис. На всяка крачка археолозите се натъкват на впечатляващи останки от времето, в което е живял Александър Велики. Учените са категорични, че под могилата е била погребана значима за онази епоха личност. Дори предполагат, че ще открият роднина на владетеля на древна Македония – майката или съпругата на Александър.

Главата на сфинкса бе намерена в третата камера на гробницата. Мраморното изображение е почти непокътнато, само носът му е счупен. По вълните на косата има петна от червена боя. Главата, с височина 60 см, според учените е принадлежала на тялото на източния сфинкс. Открита е на 15 см след прага на третото помещение. Наблизо са били разхвърляни фрагменти от крилата на сфинкса.

Археолозите вече са навлезли 5, 20 м в дълбочина от началото на гробницата.

Head-of-Amphipolis-2

Носът на сфинкса липсва.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС