Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Град на 5 хиляди години открит в Египет

Непознато досега селище край река Нил с 15 гробници на знатни покойници

Размерът на петнайсетте новооткрити гробници предполага висок социален стандарт на погребаните в тях покойници. Снимки: Министерство на антиките на Египет - Град на 5 хиляди години открит в Египет

Размерът на петнайсетте новооткрити гробници предполага висок социален стандарт на погребаните в тях покойници. Снимки: Министерство на антиките на Египет

Археолози в Египет са открили град, който е на повече от 5 хиляди години и в него се различават домове, инструменти, керамика и гробове. Селището е край река Нил, близо до храма на Сет Първи в Абидос, пише Би Би Си.

Според експертите размерът на петнайсетте новооткрити гробници предполага висок социален стандарт на погребаните в тях покойници. Смята се, че градът е бил дом на важни представители на власта и строители на гробници за близкия свещен град Абидос. Тъкмо заради това археолозите имат надежди той да хвърли повече яснота върху тази най-ранна ера на египетската цивилизация.

Откритието се случва в момент, когато страната се опитва да възстанови туристическата си индустрия, сринала се след кървавата революция от 2011-а, свалила президента Хосни Мубарак, и последвалите години насилие.

Вижте още: НЕФЕРТИТИ – ЗАГАДКАТА НА СЪВЪРШЕНАТА КРАСОТА

Откритието се случва в момент, когато страната се опитва да възстанови туристическата си индустрия.

Откритието се случва в момент, когато страната се опитва да възстанови туристическата си индустрия.

Археолозите са се натъкнали на широк набор от находки, включително останки от сгради, парчета глина и инструменти.

Районът на новоизкопания град е в южната провинция Сохаг в Горен Египет. Близо до мястото освен Абидос, където има множество храмове, е и Луксор – една от най-популярните туристически дестинации в държавата.

Откритието е направено от местна археологическа мисия, а не от чуждестранен екип, се посочва в официалното съобщение на Министерството на антиките на Египет.

Вижте още: ЕГИПЕТ ПРЕД КРИПТАТА НА НЕФЕРТИТИ?

Археолоците са се натъкнали на широк набор от находки, включително сгради, парчета глина и инструменти.

Археолоците са се натъкнали на широк набор от находки, включително сгради, парчета глина и инструменти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90