Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха градина с името на Маркес в Мадрид

Посадиха в нея любимите му жълти рози

Когато излизал, Маркес винаги си слагал жълта роза на ревера - вярвал, че така нищо лошо няма да му се случи. - Откриха градина с името на Маркес в Мадрид

Когато излизал, Маркес винаги си слагал жълта роза на ревера - вярвал, че така нищо лошо няма да му се случи.

Когато се кръщава улица, площад или парк, целта е името й да остави трайна следа – такава, каквато Габриел Гарсия Маркес (1927-2014) е оставил в литературата и в сърцата на милиони хора по света. От днес градината на Каса де Америка в Мадрид (една от най-активните културни институции в Испания, имаща за цел развиването на културните връзки с Латинска Америка) вече ще носи неговото име.

На церемонията по кръщаването й присъства бившият премиер на страната, Фелипе Гонсалес, по време на чийто мандат се роди културният център Каса де Америка, и който неведнъж е споделял колко му липсва Габо, както най-близките наричаха Маркес. Денят беляза началото на 12-дневните чествания по случай годишнината от откриването на Америка, пише „Ел Паис“.

Всяка зала в центъра Каса де Америка е посветена на изтъкната личност – испанец или латиноамериканец, повечето от тях свързани с литературата. В началото на церемонията Сантяго Миралес, новият директор на институцията, обясни, че градината ще носи името на Маркес, защото той прослави литературата на испански език по света и заради огромното му социално и политическо влияние. В парка е поставен бронзов портрет на Маркес по проект на Милтън Бернал и плоча с надпис:

„Да се помни е лесно за онзи, който има памет; да се забрави е трудно за този, който има сърце”.

Откриването на градината на Маркес в Мадрид

Откриването на градината на Маркес в Мадрид

Именно в Каса де Америка се провеждаха най-значимите литературни вечери, посветени на творчеството на Маркес. Когато през 2001 г. правителството на Хосе Мария Аснар реши да въведе визи за колумбийците, подлагайки ги на строг контрол и досадна бюрокрация в консулствата на Колумбия, осем възмутени колумбийски интелектуалци, между които и Маркес, се зарекоха в писмо до испанския премиер повече да не се връщат в „майката родина” Испания. През 2005 г. Маркес наруши обещанието и се върна в Испания, където имаше жителство, дом и литературен агент – легендарната Кармен Балселс, Габо обясни:

„Не ми е необходимо разрешение, за да отида в майчиния ми дом”.

Фелипе Гонсалес, стар приятел на писателя и политически близък с неговите революционни каузи, припомни колко пъти той си е търсел извинения, за да наруши клетвата си и колко много би се зарадвал да чуе, че визите вече са отпаднали. В слово, изпълнено с носталгия в навечерието на мира в Колумбия, той каза:

„Днес ми се иска да съобщя на Габо хубавата вест, която да зарадва сърцето му, защото ми е мъчно, че 50 години той преследваше една цел, а не доживя да види осъществяването й.”

В градината на Маркес са засадени и жълтите рози, толкова обичани от него. Такава е носел и на ревера си, защото е вярвал, че с нея не може за му се случи нищо лошо.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg