Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха гроб на български княз-мъченик в Плиска

Археологът проф. Павел Георгиев предполага, че е на Боян Енравота, син на хан Омуртаг и внук на хан Крум

Около 845 г. Хан Пресиан изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията на Боян Енравота. - Откриха гроб на български княз-мъченик в Плиска

Около 845 г. Хан Пресиан изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията на Боян Енравота.

Гроб на княз от първото българско царство е открит тази сутрин при разкопки на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, съобщават от Националния исторически музей. Проучването е ръководено от проф. Павел Георгиев, който се натъкнал на съоръжението, иззидано от тухли, непосредствено под купола на кладенеца. Археологът предполага, че това е мартириума на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян Енравота.

Боян Енравота е син на хан Омуртаг и внук на хан Крум. През 832 г. след смъртта на баща си той е трябвало да заеме престола на България. Но група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота признал, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките – „извън, но недалеч от крепостните стени“ през 832 г. Вместо Боян хан станал малолетният му брат Маламир, който починал млад през 837 г.

След него престола заел третият брат Персиан, който според проф. Георгиев към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията на Боян Енравота:

„Неслучайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I.

Този огромен храм е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а гробът на Свети Боян Енравота символично да крепи основите й.“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg