Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гробът на Филип Македонски открит във Вергина, Гърция

Царят приживе страдал от синузит и плеврит

Останките в гробницата във Вергина, Гърция. Снимка: Теодор Антикас - Гробът на Филип Македонски открит във Вергина, Гърция

Останките в гробницата във Вергина, Гърция. Снимка: Теодор Антикас

Учени са на път да извадят доказателства за най-митичните личности в историята на човечеството. Антрополози твърдят, че са разкрили чии са останките от царската гробница във Вергина, Гърция – на Филип Втори Македонски, баща на Александър Велики. Успоредно с това напредват и разкопките в Амфиполис, където цял свят очаква да научи кой е знатният покойник в могилата. Вероятността да бъде някой от семейството на Александър е огромна, твърдят археолозите. Може би е майка му Олимпия или баба му Евридика? 

Екип от антрополози изследва в момента кремираните останки във Вергина и излезе с твърдението, че мощите принадлежат на цар Филип Македонски и непозната жена воин. Теодор Aнтикас, ръководител на изследването във Вергина, предполага, че анонимната дама може да е дъщерята на скитския цар Aтеас.

Гробницата е една от трите, излезли наяве от една могила в края на 1970 г., разкопани от гръцкия археолог Манолис Андроникос. При разпечатването на античното съоръжение то било непокътнато. Съдържало сребърни и бронзови съдове, златни венци, оръжия, брони и две златни сандъчета.

Aнтикас твърди, че мъжкият скелет при смъртта си е бил на средна възраст: „Покойникът е имал от максиларен синузит, който може да е бил причинен от стара травма на лицето“.

Според историческите източници, Филип Втори е бил ослепен, дясното му око е било уцелено със стрела по време на обсадата на Meтони през 354 г. пр. н. е.

„Мъртвецът е имал хронична патология на висцералната повърхност на някои от ниските гръдни ребра, което показва, че е страдал от плеврит“, казва Aнтикас. Скелетът безспорно е бил на воин, защото има признаци, че често е яздил.

По останките са намерени следи от тъкан, оцветена в кралски пурпур. До главата на скелета било поставено едното от двете златни съндъчета.

Фрагмент от другия скелет показва, че останките принадлежат на жена, починала на възраст между 30 и 34 г. Според учените тя е претърпяла фрактура на левия крак.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg