Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха гробницата на Свети Никола?

Турски археолози потвърждават, че светецът е живял и починал на територията на днешна Турция (видео)

Църквата, под чийто под са открити останките, за които се предполага, че са на Свети Никола. Снимка: Стопкадър от видеото - Откриха гробницата на Свети Никола?

Църквата, под чийто под са открити останките, за които се предполага, че са на Свети Никола. Снимка: Стопкадър от видеото

Гробницата на Свети Никола бе открита в останките на древна църква в град Демре, Турция, съобщават турски медии.

Църквата е била потопена поради покачването на морското равнище през Средновековието. Втора църква е построена на върха на древната базилика, за да защити гробницата на Свети Никола, но едва наскоро археолозите откриха мозайката и каменния под на по-ранното светилище, които водят до гроба на светеца. Турските археолози наричат откритието си „историческо“, но все още предстои проверка на автентичността му от по-широка научна общност.

Откритието, според турски археолози, потвърждава, че Свети Никола е живял и починал на територията на днешна Турция, а екипът от археолози твърди още, че самият светец е ходил по каменния под, който е бил под слоевете утайка, съобщава агенция „Demiroren“.

Исторически сведения твърдят, че Свети Никола е погребан в църквата, наречена на негово име. Точното местоположение на тялото му обаче винаги е било загадка. Учените смятат, че времето на смъртта му е 343 г. и че Свети Никола е погребан в църквата в Демре, където е лежал до ХІ век. През 1087 г. италиански моряци или търговци откраднали неговите предполагаеми мощи от гробницата и ги отнесли в Бари. Сега обаче турските археолози предполагат, че са били откраднати грешните кости – тези, които са отишли в Италия, вероятно са на анонимен свещеник.

В страни с доминиращо православно население Свети Никола е един от най-почитаните и прославяни светци, известен е и като закрилник на моряците. Той е и вдъхновение за образа на Дядо Коледа.

Византийската църква, построена върху древни основи, е била светилище на християните между V и ХІІ век и е заобиколена от статуи на Свети Никола. Местоположението ѝ е добавено към списъка на ЮНЕСКО през 1982 г.

Съществуването на по-древната църковна постройка бе предположено за пръв път през 2017 г., когато изследователи направиха електронни проучвания под съвременната църква „Свети Никола“. Те показаха, че има кухини между пода и земята.
Тогава екипът обяви, че може да е намерил гробницата на Свети Никола и продължи да работи, за да отстрани без разрушения и повреди пода на византийската църква.

Като благочестив християнин, Свети Николай следва учението на Исус за отказ от земни притежания и дарява всичко свое на бедните, гласи житието му. Неговите дела и биографията му обаче, както често се случва със светците, не са потвърдени в исторически документи. Той става епископ на Мира през ІV век, но скоро е затворен от римския император Диоклециан по времето, когато християните са били преследвани.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90