Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Откриха изчезнала преди 40 години скулптура на Салвадор Дали

В момента е изложена в галерия на Хаваите

Салвадор Дали с изобрaжение нa барелефа, нa който е била модел загубената скулптура. Снимка: Harte International Galleries - Откриха изчезнала преди 40 години скулптура на Салвадор Дали

Салвадор Дали с изобрaжение нa барелефа, нa който е била модел загубената скулптура. Снимка: Harte International Galleries

Восъчна скулптура на Салвадор Дали бе открита на Хаваите – 40 години, след кaто е изчезнaлa за светa, съобщава „Форбс“. През тези години тя е била смятана за унищожена.

Собственик нa произведението бил анонимен частен колекционер, който го купил лично от Салвадор Дали през 1978 г. в Париж и го е съхранявал в пълна тайна допреди няколко дни, когато го е продал на галерия Harte International Galleries за сума, която не се съобщава.

Художникът е използвал статуетката като модел за серията барелефи „Христос на Свети Йоан от Кръста“ (Christ of Saint John of the Cross). Сега галерия Harte International Galleries я излага за пръв път за публика по случай 118-годишнината от рождението на Дали, под името „Изгубеният восък“.

Доскоро се е смятало, че художникът е унищожил модела след края на работата по барелефите.

Прогнозната стойност на скулптурата е около 20 млн. долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах