Откриха изгубена руска екранизация на „Властелинът на пръстените” (видео)

Телевизионната адаптация със заглавие „Пазители” е излъчвана само веднъж през 1991 г.

Актьорът Валерий Дяченко като Фродо - Откриха изгубена руска екранизация на „Властелинът на пръстените” (видео)

Актьорът Валерий Дяченко като Фродо

Две части на телевизионния спектакъл „Пазители“, заснети по първата книга от трилогията „Властелинът на пръстените” на Дж. Р. Р. Толкин през 1991 г. от Ленинградската телевизия, бяха открити 30 години по-късно и публикувани в Ютюб от Пети канал на руската телевизия, съобщават руски медии. Телевизионната адаптация е излъчвана само веднъж и оттогава феновете на „Властелина“ се опитват да я открият безуспешно в различни архиви. Доскоро се е смятало, че екранизацията е изчезнала.

Спектакълът е изграден върху превод на книгата, правен през 80-те години на миналия век. Бегинс е Торбинс, а Арагорн – Скитникът.

Виктор Костецки играе Гандалф, Георгий Щил е Билбо, Валерий Дяченко – Фродо, Елена Соловей – Галадриел. Режисьор и сценарист е Наталия Серебрякова.

Това не е единствената руска екранизация на книгите на Толкин. През 1985 г. е бил заснет още един телевизионен спектакъл – „Приказното пътешествие на мистър Билбо Бегинс, Хобит“.

Руската екранизация на „Задругата на пръстена” от 1991 г. е изпреварила с точно 10 години появата на филма на Питър Джаксън, като при това е запазила в краткия си формат някои от най-важните сюжетни обрати, включително появата на Том Бомбадил, ключов герой от книгата, който не е включен в холивудската продукция „Властелинът на пръстените“.

Част 1

Част 2

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах