Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха изгубена руска екранизация на „Властелинът на пръстените” (видео)

Телевизионната адаптация със заглавие „Пазители” е излъчвана само веднъж през 1991 г.

Актьорът Валерий Дяченко като Фродо - Откриха изгубена руска екранизация на „Властелинът на пръстените” (видео)

Актьорът Валерий Дяченко като Фродо

Две части на телевизионния спектакъл „Пазители“, заснети по първата книга от трилогията „Властелинът на пръстените” на Дж. Р. Р. Толкин през 1991 г. от Ленинградската телевизия, бяха открити 30 години по-късно и публикувани в Ютюб от Пети канал на руската телевизия, съобщават руски медии. Телевизионната адаптация е излъчвана само веднъж и оттогава феновете на „Властелина“ се опитват да я открият безуспешно в различни архиви. Доскоро се е смятало, че екранизацията е изчезнала.

Спектакълът е изграден върху превод на книгата, правен през 80-те години на миналия век. Бегинс е Торбинс, а Арагорн – Скитникът.

Виктор Костецки играе Гандалф, Георгий Щил е Билбо, Валерий Дяченко – Фродо, Елена Соловей – Галадриел. Режисьор и сценарист е Наталия Серебрякова.

Това не е единствената руска екранизация на книгите на Толкин. През 1985 г. е бил заснет още един телевизионен спектакъл – „Приказното пътешествие на мистър Билбо Бегинс, Хобит“.

Руската екранизация на „Задругата на пръстена” от 1991 г. е изпреварила с точно 10 години появата на филма на Питър Джаксън, като при това е запазила в краткия си формат някои от най-важните сюжетни обрати, включително появата на Том Бомбадил, ключов герой от книгата, който не е включен в холивудската продукция „Властелинът на пръстените“.

Част 1

Част 2

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg