Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха извънземна Земя

Времето на новоокритата планета тече 10 пъти по-бързо от нашето

Температурата на Кеплер 438б и Кеплер 442б е около 60° С. Илюстрация: David A Aguilar/CfA - Откриха извънземна Земя

Температурата на Кеплер 438б и Кеплер 442б е около 60° С. Илюстрация: David A Aguilar/CfA

Извънземен свят, който се движи около далечна звезда в съзвездието Лира, може да се окаже най-приличащото нещо на Земята извън Слънчевата система, пише „Гардиън“.

Планетата се нарича Кеплер 438б и е малко по-голяма от нашата. Тя обикаля около оранжева звезда джудже, което й дава 40% процента повече топлина, отколкото Земята получава от Слънцето.

Заради неголемия й размер учените от Центъра по астрофизика на Харвард и Смитсониcн, открили Кеплер 438б, предполагат, че повърхността й е покрита предимно със скали, а обитаемите зони са с температура, която позволява на водата да се движи.

Скалната повърхност и течащата вода са два от най-важните фактора, които са нужни на специалистите да оценят дали една планета е годна за живот или не. По-малките планети са по-каменисти от големите. И тъй като Кеплер 438б е само 12 процента по-обемна от Земята, шансовете нейната повърхност да е скалиста, са около 70%.

Кеплер 438б се намира на 470 светлинни години от Земята и успява да се завърти около нейното слънце за 35 дни. Това означава, че годината на новооткритата планета минава 10 пъти по-бързо, отколкото на нашата.

Екипът астрофизици е открил още седем други планети, които се намират в обитаемите зони на техните спътници. Ръководителят на проекта Гилермо Торес обяснява, че размерът и количеството светлина, които падат върху планетите от спътниковите им звезди, ги прави най-доближаващите се еквиваленти до Земята извън Слънчевата система.

Учените не знаят дали планетите имат атмосфери. Но е ясно, че са покрити от изолирани пластове газ, което означава, че температурата на Кеплер 438б и Кеплер 442б е около 60° С.

Междувременно, астрономите планират да продължат с търсенето на вторични белези, които да подсказват, че една планета може да е годна за живот. Ако някои от планетите имат луни, то тогава това доста ще повиши шансовете новооткритите космически обекти да бъдат обитаеми.

Нашата Луна стабилизира наклона на Земята, прави температурите по-малко променливи, отколкото биха били без нея, а огромният размер на Юпитер служи за щит срещу опустошителните астероиди и сблъсъци с комети.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС