POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха какво са яли зрителите в Колизеума по време на гладиаторските битки

Намерени са и кости от животни, участвали в боеве на арената

Колизеумът през 1842 г. Репродукция: Уикипедия - Откриха какво са яли зрителите в Колизеума по време на гладиаторските битки

Колизеумът през 1842 г. Репродукция: Уикипедия

Смокини, грозде, череши, къпини и пъпеши са яли зрителите по време на гладиаторските боеве в Колизеума преди две хиляди години, установиха изследванията на хидротехническите съоръжения под сградата, разказва Би Би Си за резултатите от продължилите цяла година проучвания. Освен това са намерени остатъци от маслини и орехи, както и от храна, приготвяна на трибуните в импровизирани мангали.

Разкопките са били в района на южния колектор на амфитеатъра, който не е бил използван от 523 г., когато Колизеумът спира да бъде арена и запада. След това той е бил използван като крепост, болница и дори предачна фабрика.

В хода на изследването археолозите са разчистили около 70 мeтрa дренажни тръби и канализационни съоръжения под Колизеума. Тaм сa намерени останки от животни, използвани в боевете и в различни игри на арената – срещат се кости на мечки, лъвове и леопaрди, както и на кучета, сред които имало дори дакели. Другите находки са повече от 50 бронзови монети от късния римски период, както и сребърна монета от около 171 – 170 г., изкована в чест на десетилетното управление на Марк Аврелий.

Подобни находки ни дават представа за опита и обичаите на онези, които са идвали тук, за да гледат дългите представления“, казва директорката на археологическия парк Алфонсина Русо.

Тъй като древната канализационна система е била практически запечатана от пръст и други наслагвания, а вода в нея не е прониквала, много от останалите там неща са били недокоснати и добре съхранени. За да стигнат до тях, археолозите са използвали роботи с дистанционно управление.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90