Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха лек срещу коронавирус – японско противогрипно лекарство

Използването на веществото фавипиравир при пациенти с COVID-19 ще бъде одобрено най-рано през май

Фавипиравир, с търговското название „Авиган“, се разработва от „Фуджифилм“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха лек срещу коронавирус – японско противогрипно лекарство

Фавипиравир, с търговското название „Авиган“, се разработва от „Фуджифилм“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лекарство, използвано в Япония за третиране на инфлуенца, се оказва ефективно и при коронавирус, съобщиха китайските здравни власти. Фавипиравир, с търговското название „Авиган“, се разработва от „Фуджифилм“ и дава „окуражителни резултати“ при експериментално лекуване на 340 пациенти в Ухан и Шънджън, пише „Гардиън“. 

Средно четири дни минават, докато веществото покаже резултат – толкова отнема на пациентите, дали положителна проба за CОVID-19, да преборят вируса. Без третиране с фавипиравир на човешкото тяло му отнема 11 дни. Властите обаче подчертават, че лекарството показва резултати в ранен стадий на заболяването.

Оповестените данни са потвърдени с рентгенови тестове – 91% от третираните пациенти отбелязват подобрение в белодробното си състояние. Когато не приемат веществото, процентът е 62%.

„Авиган“ е разработен още през 2014 г., но на 18 март „Фуджифилм“ отбеляза сериозно покачване в акциите си. В Япония хапчето се използва в клинични проучвания с пациенти с коронавирус, които имат лека до средна симптоматика, а надеждите са, че използването му спира размножението на вируса. Ефективността му значително намалява при пациенти с тежки оплаквания.

През 2016 г. същото вещество е използвано в Гвинея, когато страната се бореше с ебола. Тъй като първоначално е разработена като лекарство против обикновен грип, „Авиган“ първо ще трябва да бъде одобрен от китайското правителство, за да бъде използван масово върху заразените с коронавирус.

На пазара хапчето може да излезе най-рано през май, но ако се забавят резултатите от клиничните тестове, и в появата му болниците ще се отложи.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах