Откриха лек срещу коронавирус – японско противогрипно лекарство

Използването на веществото фавипиравир при пациенти с COVID-19 ще бъде одобрено най-рано през май

Фавипиравир, с търговското название „Авиган“, се разработва от „Фуджифилм“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха лек срещу коронавирус – японско противогрипно лекарство

Фавипиравир, с търговското название „Авиган“, се разработва от „Фуджифилм“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лекарство, използвано в Япония за третиране на инфлуенца, се оказва ефективно и при коронавирус, съобщиха китайските здравни власти. Фавипиравир, с търговското название „Авиган“, се разработва от „Фуджифилм“ и дава „окуражителни резултати“ при експериментално лекуване на 340 пациенти в Ухан и Шънджън, пише „Гардиън“. 

Средно четири дни минават, докато веществото покаже резултат – толкова отнема на пациентите, дали положителна проба за CОVID-19, да преборят вируса. Без третиране с фавипиравир на човешкото тяло му отнема 11 дни. Властите обаче подчертават, че лекарството показва резултати в ранен стадий на заболяването.

Оповестените данни са потвърдени с рентгенови тестове – 91% от третираните пациенти отбелязват подобрение в белодробното си състояние. Когато не приемат веществото, процентът е 62%.

„Авиган“ е разработен още през 2014 г., но на 18 март „Фуджифилм“ отбеляза сериозно покачване в акциите си. В Япония хапчето се използва в клинични проучвания с пациенти с коронавирус, които имат лека до средна симптоматика, а надеждите са, че използването му спира размножението на вируса. Ефективността му значително намалява при пациенти с тежки оплаквания.

Четенето е безопасно за вашето здраве

През 2016 г. същото вещество е използвано в Гвинея, когато страната се бореше с ебола. Тъй като първоначално е разработена като лекарство против обикновен грип, „Авиган“ първо ще трябва да бъде одобрен от китайското правителство, за да бъде използван масово върху заразените с коронавирус.

На пазара хапчето може да излезе най-рано през май, но ако се забавят резултатите от клиничните тестове, и в появата му болниците ще се отложи.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg