Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха масивна статуя на Рамзес II

Колосът намерен в бедняшки квартал на Кайро, в близост до руините на древния град Хелиополис

Откритието е направено в работническия квартал Матария, сред недостроени сгради и кални пътища. Снимка: Дитрих Рауе - Откриха масивна статуя на Рамзес II

Откритието е направено в работническия квартал Матария, сред недостроени сгради и кални пътища. Снимка: Дитрих Рауе

Археолози от Египет и Германия са открили масивна 8-метрова статуя на фараон, затънала в подпочвените води в бедняшки квартал на Кайро, съобщава „Ройтерс“. Според специалисти, изображението вероятно е на Рамзес II, управлявал преди повече от 3000 години. Откритието, приветствано от Министерството на античността в Египет като събитие с изключително значение, бе направено в близост до руините на храма на Рамзес II в древния град Хелиополис край днешната столица на Египет.

Миналия вторник ми се обадиха да ми съобщят за голямата находка – колос на фараон, най-вероятно Рамзес II, направен от кварцит“, каза министърът на античността Халед ал-Анани пред „Ройтерс“ в четвъртък на мястото на откриването на статуята.

Най-мощният и честван владетел на древен Египет, фараонът, известен също и като Рамзес Велики, е третият от деветнадесетата династия на Египет и е управлявал между 1279 и 1213 г. пр. н. е. Той води няколко военни експедиции и разширява границите на египетската империя от Сирия на изток до Нубия на юг. Неговите наследници го наричат „Великия прародител“.

„Първоначално открихме бюста на статуята и долната част на главата, а сега извадихме главата и намерихме короната, дясното ухо и фрагмент от дясното око“,  каза Анани.

Археолози, длъжностни лица, местни жители и репортери се събраха да гледаха в четвъртък изтеглянето с багер на главата на статуята от водата. Съвместната египетско-германска експедиция откри и горната част от варовикова статуя в реални размери на фараона Сети II, внук на Рамзес II, с дължина 80 см.

Храмът на слънцето в Хелиополис е основан от Рамзес II, заради което най-вероятно става дума за негова статуя, обясняват археолозите. Това е бил един от най-големите храмове в Египет, почти два пъти по-голям от Карнак в Луксор, но е бил разрушен в гръко-римската епоха. Много от неговите обелиски са били преместени в Александрия или към Европа, а камъните от мястото са били разграбени и използвани по строежите в Кайро.

Предстои извличането на останалите парчета от двете статуи преди пълното им възстановяване. Ако се докаже, че колосът изобразява Рамзес II, той ще бъде поставен до входа на Големия музей на Египет, който ще отвори врати през 2018 г.

Дитрих Рауе, ръководител на германския екип на експедицията, разказва, че древните египтяни вярвали, че Хелиополис е мястото, където живее богът на слънцето.

„Богът на слънцето е създал света в Хелиополис. Така отговарям винаги, когато някой ме попита има ли нещо важно тук. Според фараонските убеждения, светът е създаден в Матария – каза Рауе. – Това означава, че всичко е трябвало да бъде построено тук – статуи, храмове, обелиски, всичко. Но… царят никога не е живял в Maтария, защото тук живее богът на слънцето.

Находката може да бъде от голяма полза за туристическата индустрия на Египет, пострадала доста след бунтовете, които свалиха от власт деспотичния Хосни Мубарак през 2011 г., но тя остава жизненоважен източник на чуждестранна валута за страната. Броят на туристите, посещаващи Египет, падна от над 14,7 млн. през 2010-а до 9,8 милиона през 2011 г. Бомбеният атентат, който свали руски самолет с 224 души през октомври 2015-а, допълнително сведе броя на пристигащите туристи през първото тримесечие на 2016-а до 1,2 мл. от 2,2 млн. година по-рано.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС