Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Откриха мястото от последната картина на Ван Гог

Дърветата, рисувани часове преди смъртта на художника през 1890 г., все още са на мястото си в Овер-сюр-Оаз

Винсент Ван Гог, „Дървесни корени“, 1890 г. Репродукция: Музей „Ван Гог“ в Амстердам (Фондация „Винсент Ван Гог“) - Откриха мястото от последната картина на Ван Гог

Винсент Ван Гог, „Дървесни корени“, 1890 г. Репродукция: Музей „Ван Гог“ в Амстердам (Фондация „Винсент Ван Гог“)

Точното място, което Винсент ван Гог е рисувал часове преди самоубийството си, вече е изяснено. Картината „Дървесни корени“ бе идентифицирана като неговата последна творба преди няколко години и от тогава изследователите се надпреварват да открият кое точно е мястото, което последно го вдъхновява. В търсенето обаче най-полезна се оказа не картината, а пощенска картичка, пише „Арт Нюзпейпър“.

Днес, на 28 юли Вилем ван Гог, правнук на брата на художника Тео, заедно с директора на музея „Ван Гог“ Емили Горденкер официално ще открие паметна плоча в Овер-сюр-Оаз, селото северно от Париж, където художникът умира на 29 юли 1890 г. Присъствието и на двамата означава, че както наследниците на твореца, така и хората, управляващи част от художественото му наследство, вярват, че откритието е правилно. Новата информация може да хвърли светлина върху трагичната смърт на Ван Гог.

Работата на арт детективите започва през 2012 г., когато изследователят Луис ван Тилбърг и ботаникът Берт Маес потвърждават, че „Дървесни корени“ е последното произведение на Ван Гог. Най-важното доказателство идва от неподписана статия от Андрис Бонгър, зет на художника. През 1893 г. той пише „сутринта преди смъртта си той нарисува шубрак, пълен със слънчева светлина и живот“.

Сега изследователите посочиха мястото с още по-голяма точност – самите дървета, които четката на художника увековечава. Намира ги Ваутър ван дер Вийн, директор по научните въпроси на института „Ван Гог“. В началото на 2020 г. той преглежда стари картички от Овер, когато една с велосипедист му прави впечатление. Осъзнава, че фонът ѝ много наподобява „Дървесни корени“, изложена в амстердамския музей на художника. Сравнявайки платното от 1890 г. с картичката, датирана някъде между 1900 и 1910 г., Ван дер Вийн е убеден, че е попаднал на същия лес. Заради ограниченията в пътуванията, наложени вследствие на коронавируса, той отива на място – ул. „Добини“ 48, чак през май и с почуда установява, че дърветата все още се издигат там.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Те се намират само на 150 метра от къщата, където умира Ван Гог, или на 2 мин. пеша. Макар и десетки изследователи на художника да са минавали от там години наред, никой не се впечатлява от дърветата. За да се запази и за следващите посетители (които със сигурност ще се струпат следващия март, тъй като чак тогава ще бъде отворена за посетители къщата на Ван Гог), пейзажът от картината е преграден с бариера.

В продължение на разследването си Ван дер Вийн започва отново да проучва 27 юли 1890 г. – денят, в който Винсент отнема живота си. Позовавайки се на статията на зет му, той смята, че художникът е започнал картината сутринта на удобното място близо до дома му. Въпреки че платното е голямо (широко е метър), Ван Гог е известен със своята бързина, затова експертът е на мнение, че е успял да я завърши още на същия ден. След това се върнал в къщата си за неделен обяд, а после отишъл отново на адреса на „Добини“, за да добави няколко детайла в картината и да улови следобедната светлина. Почти завършената творба той връща в къщата си. Въпреки че това е само спекулация, изглежда Ван Гог е взел фаталното решение при влизането в спалнята. Вечерта, въоръжен с револвер в ръка, той напуска дома си и върви до пшеничните поля на края на селото. Там стреля. Два дни по-късно художникът умира от раната си.

„Работейки с часове върху картина, която показва неговото занимание с безмилостната борба между живота и смъртта, Ван Гог, чувствайки се самотен и без алтернатива, решава да намери ранен покой в залязващото слънце в покрайнините на селото, с изглед към току-що окосената пшеница. Колкото до „Дървесни корени“, това е неговата рисувана бележка за сбогуване“, обяснява Ван дер Вийн.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах