Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха най-древния потънал кораб в Средиземно море

Той е първото доказателство, че древните хора са се ориентирали по слънцето и звездите при морски пътешествия

Две амфори, извадени от морското дъно от служители на енергийната компания „Energean“. Снимка: Израелско управление по антиките - Откриха най-древния потънал кораб в Средиземно море

Две амфори, извадени от морското дъно от служители на енергийната компания „Energean“. Снимка: Израелско управление по антиките

Останки от древен кораб на повече от 3000 години е открит в източната част на Средиземно море, съобщава Би Би Си. Част от товара му е бил изваден на повърхността и сред останките е имало неповредени амфори, датирани отпреди 3300 години.

Корабът е потънал на 90 километра от северното крайбрежие на Израел на дълбочина около 1800 метра. Археолозите твърдят, че това е най-древният от всички открити потънали кораби в Средиземно море. По всяка вероятност е корабокруширал по време на буря или след нападение на пирати.

Откритието е направено от роботизиран подводен апарат на енергийната компания „Energean“ по време на изследване за находища на газ в израелски води. Според представителката на компанията Карнит Бахартан, камерите са засекли нещо като голяма купчина гърнета на морското дъно. На повърхността са били извадени само две амфори. Според специалистите, те са дело на жителите на древния Ханаан, които са обитавали териториите от съвременна Турция до Египет.

Възрастта на откритите амфори е 3300 години. Снимка: Израелско управление по антиките

Доктор Бахартан твърди, че това е сензационна находка, добавя Би Би Си. Според нея досега в Средиземно море са намирани само два потънали кораба от времената на късната Бронзова епоха, недалеч от турското крайбрежие и с помощта само на водолазна екипировка. Според експертите от Израелското управление по антиките, находката свидетелства за това, че моряците отпреди 3 хилядолетия вече са можели да покоряват моретата, като са се ориентирали по слънцето и звездите, далеч от пряка видимост на крайбрежната линия.

Извадените амфори ще бъдат изложени още това лято в Националния археологически музей в Йерусалим.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg