Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха най-голямото средновековно манастирско съкровище във Франция

Археолози попадат на 2200 сребърни, 21 златни монети и пръстен с печат по време на разкопки в средновековното абатство Клюни

Златният пръстен, част от съкровището на абатство Клюни. Снимки: Стопкадър от видео на „Фигаро“ - Откриха най-голямото средновековно манастирско съкровище във Франция

Златният пръстен, част от съкровището на абатство Клюни. Снимки: Стопкадър от видео на „Фигаро“

Огромно съкровище от средновековни артефакти откриха специалисти от френския университет „Лион II”. Археолозите Ан Бо и Ан Фламен смятат находката за невероятна. Разкопките, проведени в в парка на абатството Клюни, довеждат до откриването на 2200 сребърни монети дение от XII в., 21 златни арабски динара, изсечени между 1121-а и 1131 г., римски пръстен с печат от много по-ранна епоха и все още неуточнен позлатен предмет, съобщава „Фигаро“.

Монетите са от много кратък период и повечето от тях са отсечени в монетарницата на самото абатство, принадлежаща не на френския крал (по това време Луи VI), а на бенедиктинския орден, управляващ манастира. В този исторически момент орденът се ползва с огромни привилегии и абатите на отделните монашески средища са на практика феодали – местни владетели, съдии и дори командири на малки частни армии.

Първоначално археолозите работят над далеч по-прозаична задача в лечебницата на манастира, надявайки се да открият информация за всекидневието в този малък свят зад стените на огромното абатство. Клюни е най-големият манастир в Западна Европа през XII и XIII в., а лечебницата представлява изолирано място дори зад стените на привилегированата монашеска общност. Забележително е, че специалистите попадат на нарочно заровено съкровище в контекста на планирани разкопки, защото обикновено подобни находки се откриват случайно.

Абатство Клюни

Съкровището е било заровено на десетина сантиметра дълбочина до стената на лечебницата. Златните монети са били отделени от сребърните в две кесии – кожена и платнена. Досега никога не са откривани толкова много монети на самия манастир на едно място. Част от монетите освен това са оболи (половин дение), от които във Франция досега е имало само два открити екземпляра.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Сребърните монети

Златните монети представляват отделен интерес. В XII в. златните монети в Западна Европа са изключителна рядкост и повечето от тях са византийски или арабски. Тук са намерени само арабски динари, сечени в мюсюлманската част на Испания. В този период Клюни поддържа връзки както с кръстоносните държави в Близкия Изток, така и със своите клонове в католическата част на Испания, където арабските монети са по-често срещани.

Златните монети са арабски динари.

Находката дава представа за огромното влияние, богатство и контакти на бенедиктинците от Клюни в контекста на така наречения „Ренесанс на XII в.” или разцвет едновременно на манастирските институции и на литературата, създавана на такива места.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах