Откриха най-малкия динозавър в света, запечатан в кехлибар

Има череп, подобен на съвременните птици, но е бил хищник

Учените разполагат само с фосил на главата, но предполагат, че динозавърът е изглеждал така. Илюстрация: HAN ZHIXIN - Откриха най-малкия динозавър в света, запечатан в кехлибар

Учените разполагат само с фосил на главата, но предполагат, че динозавърът е изглеждал така. Илюстрация: HAN ZHIXIN

Учените откриха нов вид динозавър, най-малкият, познат досега на човечеството. Фосилът, открит в северната част на Мианмар, се състои от череп, подобен на птица, запазен за вечността в кехлибар на 99 млн. години. Това е бил „най-странният фосил“, по който експертите са работили някога, се казва в статията, публикувана в списание „Нейчър“, цитирана от Би Би Си.

Според изследователите малкият размер на черепа на динозавъра предполага тяло не по-голямо от това на пчелното колибри, най-малката птица на Земята. Находката хвърля светлина върху теориите как малките птици са се развили от динозаврите.

Най-малкият динозавър е тежал около стотина грама, докато колибрито е само 2 г.

Животни, които са станали много малки, трябва да се справят със специфични проблеми, като например как да съберат органите на нервната система в много малката си глава или как да поддържат телесната си температура“, коментира проф. Джингмай О’Конър от Китайската академия на науките в Пекин.

Новият вид е наречен Oculudentavis khaungraae и структурата му показва, че се е справил с тези проблеми по доста необичаен начин. Птиците обикновено имат пръстен от кости, т.нар. склерален пръстен, който поддържа окото. При повечето видове те са приблизително квадратни, но при новия Oculudentavis те са с вдлъбнатини и наподобяват лъжички. Това е характерно единствено за някои съвременни гущери, освен това е доказателство, че динозавърът е имал отлично зрение.

Кехлибарът, намерен в северната част на Мианмар. Снимка: LIDA XING

Други характеристики насочват учените към мисълта, че видът е бил активен през деня. Освен това очите му са изпъквали от главата по начин, нехарактерен за никое от съвременните животни. Заради тази изпъкналост експертите все още не са на едно мнение как са функционирали очите на динозавъра.

Това е най-странният фосил, който някога съм имал късмета да изучавам – коментира О’Конър. – Харесва ми как природата създава такива необичайни форми. Освен това сме невероятни щастливци, че този фосил е оцелял и е открит 99 млн. години по-късно.

Тъй като находката се състои единствено от черепа на динозавъра, все още не е съвсем ясно как той е свързан с птиците. Някои характеристики на главата са на типичния динозавър, докато други говорят за много развит вид птица. В челюстта му има учудващо голям брой зъби. Това означава, че въпреки малкия си размер, видът е бил хищник и вероятно се е хранел с насекоми. Кехлибарът е позволил запазването и на мека част от черепа – езикът на динозавъра, който след като бъде подробно изследван ще даде още детайли за интересното откритие.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg