Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха най-старата библиотека в Германия

По стените ѝ все още личат нишите, къдeто са се съхранявали свитъците по римско време

Снимка: Римско-германският музей в Кьолн - Откриха най-старата библиотека в Германия

Снимка: Римско-германският музей в Кьолн

Основите на римска сграда, която вероятно е най-старата библиотека в Германия, бяха открити в централната част на Кьолн по време на разкопки за разширяване на сградата на протестантска църква, съобщава „The Art Newspaper“.

Стените на старата сграда са се запазили и имат очевидни прилики с други библиотеки, датирани от Римската империя, например в Ефес, обяснява Дирк Шмитц – археологът, работил по разкопките. Библиотеката е датирана от 150-а или 200-та година и както в останалите римски градове, е разположена на форума.

„Има ниши по вътрешността на стените, които са останали незасегнати – казва Шмитц. – Със сигурност са използвани, за да съхраняват свитъците.“

Малка пристройка към сградата вероятно е била нещо като вградена в стените ниша, където учените предполагат, че е била поставена статуя на римската богиня Минерва.

Протестантската църква планира да построи подземен автомобилен паркинг на мястото, но древните останки няма да бъдат заровени – публичният достъп до тях ще бъде гарантиран щом приключат ремонтните дейности по църквата.

Кьолн е най-старият германски град с история, която се простира поне 2 хиляди години назад във времето. Познат и с латинското име Колония, селището е било столица на Галската империя в периода 260 – 271 г. Днес градският римско-германски музей има над 10 млн. артефакта, открити в района. Друго важно откритие, направено наскоро по време на ремонтни дейности по подземна мрежа за метрото, са дъбови дъски отпреди 2 хиляди години, които вероятно са били част от римска пристанищна порта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах