Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Откриха най-стария запис на Омировата „Одисея“

Пасажът описва завръщането на Одисей на остров Итака

Снимка на плочата с пасажа от „Одисея“, предоставена от гръцкото Министерство на културата - Откриха най-стария запис на Омировата „Одисея“

Снимка на плочата с пасажа от „Одисея“, предоставена от гръцкото Министерство на културата

Археолози откриха древна керамична плоча, гравирана с 13 стиха от Омировата епична поема „Одисея“, в близост до древния град Олимпия, южна Гърция. Плочата е датирана от III в. сл. Хр., от времето на Римска Гърция. Това вероятно е най-старият запис на творбата, твърдят от гръцкото Министерство на културата, цитирани от „Гардиън“.

„Ако датата бъде потвърдена, плочата може да се окаже най-старият открит в Гърция запис на Омировата творба“, казват от гръцкото министерство.

Пасажът от 13 стиха е от 14-ата песен и описва завръщането на Одисей на родния остров Итака след пътешествията.

Плочата била открита след 3 години повърхностни разкопки на гръцки и германски археолози. Намирала се близо до останките на Храма на Зевс около мястото на провеждане на Олимпийските игри в западната част на полуостров Пелопонес.

Създадена устно през VIII в. пр. Хр., епичната поема на Омир започва да се записва около идването на християнството – период, от който са открити няколко фрагмента в Египет.

Пловдив Джаз Фест