Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха най-стария запис на Омировата „Одисея“

Пасажът описва завръщането на Одисей на остров Итака

Снимка на плочата с пасажа от „Одисея“, предоставена от гръцкото Министерство на културата - Откриха най-стария запис на Омировата „Одисея“

Снимка на плочата с пасажа от „Одисея“, предоставена от гръцкото Министерство на културата

Археолози откриха древна керамична плоча, гравирана с 13 стиха от Омировата епична поема „Одисея“, в близост до древния град Олимпия, южна Гърция. Плочата е датирана от III в. сл. Хр., от времето на Римска Гърция. Това вероятно е най-старият запис на творбата, твърдят от гръцкото Министерство на културата, цитирани от „Гардиън“.

„Ако датата бъде потвърдена, плочата може да се окаже най-старият открит в Гърция запис на Омировата творба“, казват от гръцкото министерство.

Пасажът от 13 стиха е от 14-ата песен и описва завръщането на Одисей на родния остров Итака след пътешествията.

Плочата била открита след 3 години повърхностни разкопки на гръцки и германски археолози. Намирала се близо до останките на Храма на Зевс около мястото на провеждане на Олимпийските игри в западната част на полуостров Пелопонес.

Създадена устно през VIII в. пр. Хр., епичната поема на Омир започва да се записва около идването на християнството – период, от който са открити няколко фрагмента в Египет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах