Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха най-стария рунически камък в Норвегия

Той е доказателство за ранна скандинавска писменост в Желязната епоха

Руните върху камъка не сформират познати за днешните археолози думи. Снимка: Алексис Пантос/Музей за история на изкуствата - Осло/Университет на Осло - Откриха най-стария рунически камък в Норвегия

Руните върху камъка не сформират познати за днешните археолози думи. Снимка: Алексис Пантос/Музей за история на изкуствата - Осло/Университет на Осло

Най-старият рунически камък се намира в Норвегия и е на около 2 хил. години, твърдят археолози. Квадратният кафеникав камък е покрит с резки, които може да се окажат най-ранният пример за писменост в Скандинавия, казват от Музея на историята на изкуствата в Осло, цитирани от изданието „ScienceNorway“.

Находката е изследвана в продължение на година, преди археолозите да заявят, че съдържа едни от най-старите рунически надписи и представлява най-стария рунически камък в света.

„Това откритие ни дава много познания за употребата на руните в ранната Желязна епоха – коментира Кристел Цилмер, професор от Университета в Осло. – Вероятно това е един от първите опити да се дялат руни върху камък в Норвегия и Скандинавия.“

Руните са били изписвани с игла или върха на нож, подсказва прецизността им. Има данни и за по-стари руни в света, но те са изписани върху други предмети, не върху камък, уточняват норвежките археолози. Смята се, че най-старите са издълбани в костен гребен, открит в Дания.

Резките са правени с върха на нож или игла. Снимка: Алексис Пантос/Музей за история на изкуствата – Осло/Университет на Осло

Руническият камък е открит в гроб в близост до Тирифьорд, западно от Осло. В яма в непосредствена близост до гроба са открити обгорени кости, които дават основание да се предполага, че надписът е създаден между 1 и 250 г. сл. Хр.

Плоският камък с размери 31 на 31 см съдържа няколко надписа, но не всички имат лингвистичен смисъл в настоящето. Осем руни сформират думата „idiberug“ – вероятно име на човек или фамилия, подсказваща самоличността на мъртвеца. Предстоят обаче още множество изследвания.

Руническият камък ще бъде представен пред публиката в Музея за историята на изкуството, може да се разгледа в продължение на месец след 21 януари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg