Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха неизвестна пиеса от Джоузеф Хелър за адвокати на мафията

Написал я преди Параграф 22, сатиричната й сила не отстъпва на романа

Джоузеф Хелър искал да припечели пари от театралния си дебют. - Откриха неизвестна пиеса от Джоузеф Хелър за адвокати на мафията

Джоузеф Хелър искал да припечели пари от театралния си дебют.

Два екземпляра на неизвестен досега текст на автора на емблематичния роман „Параграф 22“ Джоузеф Хелър са били открити в архива на университета Дърам, Великобритания от лектора Едмънд Ричардсън. Това е комедийна пиеса „Хоу и Хамел“ за двама реално съществували нюйоркски адвокати.

Хелър е написал произведението през 1962-а, една година преди да излезе романът му „Параграф 22“. Авторът е сключил договор с театрален продуцент за създаване на комедиен мюзикъл. Самият Хелър е разглеждал театралния си дебют като възможност да припечели пари.

Герои на постановката е трябвало да станат реално съществувалите нюйоркски адвокати Уилям Хоу и Ейбрахам Хамел, работили в Ню Йорк през втората половина на XIX век. Те били прочути с авантюрите си и с това, че са защитавали в съда известни престъпници и мафиоти. Фирмата им е сключвала договори с почти всички бандити, политици и убийци в Ню Йорк. Когато полицията е извършила арести в 74 публични дома и е задържала 74 души, всички те са били представлявани в съда от Хоу и Хамел.

Откривателят на изгубената пиеса Едмънд Ричардсън твърди, че „Хоу и Хамел“ е произведение със същата сатирична сила, както и „Параграф 22“. Самият Хелър обаче очевидно не е смятал пиесата за успешна и развалил договора, след като продажбите на дебютния му роман са започнали да растат.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg