Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Откриха неизвестна снимка на Васил Левски

Намерена е в османските архиви, сред документите от съдебния процес срещу него

На тази снимка Васил Левски е облечен в бяла униформа - реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари. - Откриха неизвестна снимка на Васил Левски

На тази снимка Васил Левски е облечен в бяла униформа - реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари.

Неизвестна снимка на Васил Левски откриха специалисти в Истанбул. Фотографията е намерена в османските архиви, където се пазят документи от съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация.

Открива я Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски“.

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия.

Фотография № 1

Америка за България

Най-ранната снимка на Апостола е направена през август 1867 г. В Белград, след преминаването на четата на войводата Панайот Хитов от България в Сърбия, т. нар. байряктарска снимка на Левски. Сниман е от българин придворен фотограф в Белград – Анастас Карастоянов.

Фотография № 2

Два кадъра са запечатали участниците във втората Българска легия в Белград (1867 – 68). Специалистите предполагат, че снимките са направени в самия край на 1867 г. или в началото на 1868г., в Белград отново от Анастас Карастоянов. На едната снимка Левски е сред седналите – трети от ляво надясно.

Фотография № 3

 

На другата снимка от легията Левски е с брат си Христо и близкия му приятел Христо Иванов-Големия. Левски и Христо Големия са в черни униформи, каквито са носели легистите тогава. Според легиста Михаил Греков, униформата е на сръбски пехотен стрелкови батальон.

Фотография № 4

На тази снимка Левски е в цял ръст, облечен в бяла униформа – реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари. Правена е вероятно в края на 1868-а или в началото на 1869-а.

Фотография № 5

Този портрет на Васил Левски е от лятото или пролетта на 1870-а. Сниман е в европейски градски дрехи.

Фотография № 6

В същите дрехи е сниман по същото време от Георги Данчов Зографина.

Фотография № 7

Най-популярната снимка на Васил Левски, по която го издирва турската полиция. На този портрет Левски е на 35 години, снимал се е в граждански дрехи – черно сако, риза, нагръдник, бяла колосана яка и модната по онова време черна вратовръзка. Снимката е правена в Букурещ, вероятно през юни 1872 г. след важното общо събрание на БРЦК.

Вижте още: ТОВА Е НЕПОЗНАТАТА СНИМКА НА ЛЕВСКИ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах