VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Откриха неизвестна снимка на Васил Левски

Намерена е в османските архиви, сред документите от съдебния процес срещу него

На тази снимка Васил Левски е облечен в бяла униформа - реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари. - Откриха неизвестна снимка на Васил Левски

На тази снимка Васил Левски е облечен в бяла униформа - реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари.

Неизвестна снимка на Васил Левски откриха специалисти в Истанбул. Фотографията е намерена в османските архиви, където се пазят документи от съдебния процес срещу Апостола и комитетската организация.

Открива я Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски“.

Едва седем са фотографиите, на които безспорно е установено, че е Васил Левски. От седемте кадъра днес са останали общо 12 копия.

Фотография № 1

Америка за България

Най-ранната снимка на Апостола е направена през август 1867 г. В Белград, след преминаването на четата на войводата Панайот Хитов от България в Сърбия, т. нар. байряктарска снимка на Левски. Сниман е от българин придворен фотограф в Белград – Анастас Карастоянов.

Фотография № 2

Два кадъра са запечатали участниците във втората Българска легия в Белград (1867 – 68). Специалистите предполагат, че снимките са направени в самия край на 1867 г. или в началото на 1868г., в Белград отново от Анастас Карастоянов. На едната снимка Левски е сред седналите – трети от ляво надясно.

Фотография № 3

 

На другата снимка от легията Левски е с брат си Христо и близкия му приятел Христо Иванов-Големия. Левски и Христо Големия са в черни униформи, каквито са носели легистите тогава. Според легиста Михаил Греков, униформата е на сръбски пехотен стрелкови батальон.

Фотография № 4

На тази снимка Левски е в цял ръст, облечен в бяла униформа – реквизит на фотостудиото на придворния художник и фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари. Правена е вероятно в края на 1868-а или в началото на 1869-а.

Фотография № 5

Този портрет на Васил Левски е от лятото или пролетта на 1870-а. Сниман е в европейски градски дрехи.

Фотография № 6

В същите дрехи е сниман по същото време от Георги Данчов Зографина.

Фотография № 7

Най-популярната снимка на Васил Левски, по която го издирва турската полиция. На този портрет Левски е на 35 години, снимал се е в граждански дрехи – черно сако, риза, нагръдник, бяла колосана яка и модната по онова време черна вратовръзка. Снимката е правена в Букурещ, вероятно през юни 1872 г. след важното общо събрание на БРЦК.

Вижте още: ТОВА Е НЕПОЗНАТАТА СНИМКА НА ЛЕВСКИ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg