Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха неизвестни разкази на Труман Капоти

Творбите в характерния за него стил са писани, когато авторът е бил на 11-19 години

Младият Труман Капоти бил завършен писател. - Откриха неизвестни разкази на Труман Капоти

Младият Труман Капоти бил завършен писател.

Ранни разказа на Труман Капоти, ръкописи на които били открити миналата година в Ню Йорк от швейцарския издател Питер Хааг, бяха публикувани в Германия, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Четири произведения, написани в периода 1935 – 1943 г., когато авторът е бил на възраст между 11 и 19 години, са отпечатани на немски език в списание ZEITmagazin. През 2015 г. на английски ще излезе сборник с всичките 20, плюс още няколко стихотворения, които Хааг е открил.

Според Дейвид Еберсхоф от американското издателство Random House, в младежките произведения на Капоти вече може да се разпознае характерният му стил. „Възхитително е да четеш ръкописите с неговите корекции и редакции“, твърди Еберсхоф.

Труман Гарсия Капоти (1924-1984) е американски писател, журналист и сценарист, който популяризира стила на т.нар. нова журналистика и неизмислена проза. Сред най-известните му произведения са „Други гласове, други стаи“, „Закуска в Тифани“ и документалният роман „Хладнокръвно“. Новата журналистика е особена техника на писане на статии, която използва литературни похвати като разговорна реч, описване на сцени, ясно изразена лична позиция на автора и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg