Софийска филхармония МЕГАБОРД

Откриха непознат древен човешки вид в Китай

Чертите му наподобяват външния вид на съвременния човек, но няма брадичка

Реконструкция на черепа на непознатия вид носи черти, наподобяващи тези на съвременния човек. Илюстрация: Китайска академия на науките - Откриха непознат древен човешки вид в Китай

Реконструкция на черепа на непознатия вид носи черти, наподобяващи тези на съвременния човек. Илюстрация: Китайска академия на науките

Екип палеонтолози от Китай откри доказателства за непознат досега човешки вид, съществувал преди 300 хил. години. Заключенията им, публикувани в списание „Journal of Human Evolution“, са направени на базата на изследвания на фосилизирани челюст, част от череп и няколко кости от крака на хоминина, съобщава „Phys.org“.

Останките са били открити в източната част на Китай и първо са били подложени на морфологичен анализ. Още тогава става ясно, че учените си имат работа с непознат вид човекоподобно заради нетипичната извивка на челюстната кост под формата на триъгълник. Уникалните характеристики на челюстта наподобяват както анатомията на съвременните хора, така и на човекоподобните от късния плейстоцен. Освен това странностите на челюстната кост подсказват, че видът не е имал формирана брадичка, което може да се възприеме като знак, че е по-близко свързан с по-стари видове, например от средата на плейстоцена.

Анализът на костите кара учените да предполагат, че работят с вид, наподобяващ Homo erectus, и да стигнат до хипотезата, че са попаднали на хибридно същество между съвременния човек и древен хоминин. Вариантът Денисов човек се изключва, затова се стига до заключението, че са попаднали на нов, трети човешки вид, такъв, който се приближава повече до външния вид на Homo sapiens, но не е нито Денисов, нито Homo erectus.

Изследователите отбелязват, че подобна комбинация от характеристики никога не е била наблюдавана при хоминини в Източна Азия, което предполага, че чертите, открити в съвременните хора, са започнали да се появяват още преди 300 000 години.

Изследванията са направени от представители на Китайската академия на науките в сътрудничество с техни колеги от Университета в Йорк, Университета към Китайската академия на науките, Националния изследователски център по човешка еволюция и Университета „Сиан Джатонг“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg