Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Откриха непозната картина на Фрагонар в апартамент във Франция

„Четящият философ” е апогей в творчеството на художника, смятат експерти

Жан Оноре Фрагонар, „Четящият философ“, ХVІІІ в. Снимка: Стопкадър от видео на Artcento/Youtube - Откриха непозната картина на Фрагонар в апартамент във Франция

Жан Оноре Фрагонар, „Четящият философ“, ХVІІІ в. Снимка: Стопкадър от видео на Artcento/Youtube

Картина на Жан Оноре Фрагонар от ХVІІІ век бе открита случайно в апартамент във френския департамент Марна, съобщава радиостанция „Europe 1”. Картината „Четящият философ” на приблизителна стойност 1,5 – 2 милиона евро е намерена по време на инвентаризация на наследство. Тя е била част от интериора на апартамента поне един век.

Аукционерът Антоан Пети заявява пред радио „Europe 1”:

„Порази ме светлината, тази мека светлина в стила на Фрагонар”.

Възможните съмнения за авторството ѝ са изцяло разсеяни, когато оценителите откриват подпис на гърба на платното – там е написано с курсив „Фрагонар”. Експертът по изобразително изкуство Стефан Пинта е заявил категорично, че няма съмнения в автентичността на картината. Тя е нарисувана през 70-те години на ХVІІІ век и е апогей в творчеството на художника.

Платното ще бъде продадено на търг в гр. Еперне на 26 юли тази година.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg