Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха непознати стихове на Яворов

В Народната библиотека са постъпили за анализ 19 оригинални документа с почерка на поета, намерени според колекционера Христо Павлов в кофи за боклук

Оказва се, че Пейо Яворов не се е отказал да пише стихове след смъртта на Мина през 1910 г., както се смяташе доскоро. - Откриха непознати стихове на Яворов

Оказва се, че Пейо Яворов не се е отказал да пише стихове след смъртта на Мина през 1910 г., както се смяташе доскоро.

И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън –
звънът на бойната тръба и на войната…

Това е част от непозната творба на Пейо Яворов, открита наскоро благодарение на колекционера Христо Павлов и публикувана в профила във Фейсбук на издателя и литературен изследовател Пламен Тотев.

Според редица литературни историци, Яворов се е простил с поезията след смъртта на първата си любов Мина Тодорова през 1910 г. в Париж. Новите открития променят изцяло тази представа, твърди Пламен Тотев.

106 години след трагичната смърт на поета, в Народната библиотека са постъпили за анализ 19 оригинални и непознати досега документа, открити според колекционера Христо Павлов в кофите за боклук, съобщава БТА. Експертната оценка на доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, и на литературния експерт Пламен Тотев е категорична – това са автентични документи на големия български поет и революционер. Сред тях са четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия (Разлог), до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев в Мехомия. Има още девет требвания (думата е поставена от автора), четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

Според експертите, почеркът и стилът на това стихотворение несъмнено сочат Яворов като негов автор. Снимка: Пламен Тотев

Документите са ясно датирани от октомври 1912 г. и са свързани с работата на Яворов като първи кмет на Неврокоп (Гоце Делчев) по време на Балканската война и като войвода в македоно-одринското опълчение.

Скоро издателство „Персей“, ръководено от Пламен Тотев, ще издаде книга „Непознатият Яворов“, в която ще покаже на широката публика уникалната находка.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90