Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Откриха непознати стихове на Яворов

В Народната библиотека са постъпили за анализ 19 оригинални документа с почерка на поета, намерени според колекционера Христо Павлов в кофи за боклук

Оказва се, че Пейо Яворов не се е отказал да пише стихове след смъртта на Мина през 1910 г., както се смяташе доскоро. - Откриха непознати стихове на Яворов

Оказва се, че Пейо Яворов не се е отказал да пише стихове след смъртта на Мина през 1910 г., както се смяташе доскоро.

И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън –
звънът на бойната тръба и на войната…

Това е част от непозната творба на Пейо Яворов, открита наскоро благодарение на колекционера Христо Павлов и публикувана в профила във Фейсбук на издателя и литературен изследовател Пламен Тотев.

Според редица литературни историци, Яворов се е простил с поезията след смъртта на първата си любов Мина Тодорова през 1910 г. в Париж. Новите открития променят изцяло тази представа, твърди Пламен Тотев.

106 години след трагичната смърт на поета, в Народната библиотека са постъпили за анализ 19 оригинални и непознати досега документа, открити според колекционера Христо Павлов в кофите за боклук, съобщава БТА. Експертната оценка на доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, и на литературния експерт Пламен Тотев е категорична – това са автентични документи на големия български поет и революционер. Сред тях са четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия (Разлог), до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев в Мехомия. Има още девет требвания (думата е поставена от автора), четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

Според експертите, почеркът и стилът на това стихотворение несъмнено сочат Яворов като негов автор. Снимка: Пламен Тотев

Документите са ясно датирани от октомври 1912 г. и са свързани с работата на Яворов като първи кмет на Неврокоп (Гоце Делчев) по време на Балканската война и като войвода в македоно-одринското опълчение.

Скоро издателство „Персей“, ръководено от Пламен Тотев, ще издаде книга „Непознатият Яворов“, в която ще покаже на широката публика уникалната находка.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах