Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Откриха нова клетка, която може да помогне в създаването на лечение на рака

Новите „Т-клетки“ са успели да унищожат различни видове рак, сред които заболяване на белите дробове, бъбреците, дебелото черво...

Микроскоп с добавена реалност улеснява лекарите в намирането на ракови клетки. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха нова клетка, която може да помогне в създаването на лечение на рака

Микроскоп с добавена реалност улеснява лекарите в намирането на ракови клетки. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски учени откриха съвсем случайно имунни клетки, които може да се окажат първата стъпка към намиране на лек за рака. Специалистите в Кардиф изследвали кръвна банка в Уелс, когато намерили напълно нов вид „Т-клетки“. Те имат непознат за микробиологията рецептор, който работи като кукичка и се закрепя към раковите клетки, но игнорира здравите, съобщава „Телеграф“.

Подложени на лабораторни тестове, белите кръвни телца, „въоръжени“ с подобен рецептор, са успели да унищожат рак на белия дроб, дебелото черво, кожата, кръвта, гърдата, костите, простата, матката, бъбреците. Професор Андрю Сиуел от Медицинския университет в Кардиф, водещ автор на изследването и експерт в „Т-клетките“, коментира, че подобно поведение на клетките е „силно необичайно“. Това може да бъде основата, на която да се базират бъдешите ракови терапии. Първите резултати на раково болен пациент са били „окуражаващи“.

Това беше много щастливо откритие, никой не знаеше за съществуването на тези клетки – коментира Сиуел пред британския вестник. – Те повдигат въпроса за създаването на лечение, което е приложимо за всички видове рак и може да ги унищожи. Преди никой не вярваше, че това е възможно.

Попитан дали откритието означава, че вероятно има хора в Уелс, напълно имунизирани срещу рака заради наличието на „Т-клетки“ в системата си, професорът отговаря положително:

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Тази имунна клетка може би е много рядка, или може би много хора имат този рецептор, но по някаква причина при тях той не е активиран. Още не знаем.“

И днес съществуват терапии, които създават специфични бели кръвни телца или други имунни клетки за борба с рак, но досега никога не са били ползвани за друго, освен като лекарство за някои типове левкемия. Освен това, те доказано не работят срещу по-големи тумори, каквито причиняват повечето видове рак.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах