Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха нова клетка, която може да помогне в създаването на лечение на рака

Новите „Т-клетки“ са успели да унищожат различни видове рак, сред които заболяване на белите дробове, бъбреците, дебелото черво...

Микроскоп с добавена реалност улеснява лекарите в намирането на ракови клетки. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха нова клетка, която може да помогне в създаването на лечение на рака

Микроскоп с добавена реалност улеснява лекарите в намирането на ракови клетки. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски учени откриха съвсем случайно имунни клетки, които може да се окажат първата стъпка към намиране на лек за рака. Специалистите в Кардиф изследвали кръвна банка в Уелс, когато намерили напълно нов вид „Т-клетки“. Те имат непознат за микробиологията рецептор, който работи като кукичка и се закрепя към раковите клетки, но игнорира здравите, съобщава „Телеграф“.

Подложени на лабораторни тестове, белите кръвни телца, „въоръжени“ с подобен рецептор, са успели да унищожат рак на белия дроб, дебелото черво, кожата, кръвта, гърдата, костите, простата, матката, бъбреците. Професор Андрю Сиуел от Медицинския университет в Кардиф, водещ автор на изследването и експерт в „Т-клетките“, коментира, че подобно поведение на клетките е „силно необичайно“. Това може да бъде основата, на която да се базират бъдешите ракови терапии. Първите резултати на раково болен пациент са били „окуражаващи“.

Това беше много щастливо откритие, никой не знаеше за съществуването на тези клетки – коментира Сиуел пред британския вестник. – Те повдигат въпроса за създаването на лечение, което е приложимо за всички видове рак и може да ги унищожи. Преди никой не вярваше, че това е възможно.

Попитан дали откритието означава, че вероятно има хора в Уелс, напълно имунизирани срещу рака заради наличието на „Т-клетки“ в системата си, професорът отговаря положително:

Тази имунна клетка може би е много рядка, или може би много хора имат този рецептор, но по някаква причина при тях той не е активиран. Още не знаем.“

И днес съществуват терапии, които създават специфични бели кръвни телца или други имунни клетки за борба с рак, но досега никога не са били ползвани за друго, освен като лекарство за някои типове левкемия. Освен това, те доказано не работят срещу по-големи тумори, каквито причиняват повечето видове рак.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg