Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха нова квазилуна около Земята

Астероидът 2023 FW обикаля в земната орбита, но гравитационно е свързан със Слънцето

Новооткритият сателит обикаля около Земята поне от 100 г. пр. н. е. и вероятно ще продължи да го прави до около 3700 г. сл. н. е. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха нова квазилуна около Земята

Новооткритият сателит обикаля около Земята поне от 100 г. пр. н. е. и вероятно ще продължи да го прави до около 3700 г. сл. н. е. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Астрономите откриха астероид, който обикаля около Слънцето заедно със Земята, което му спечели прозвището „квазилуна“, съобщава изданието „Спейс“. Наскоро откритият астероид 2023 FW е на орбита в резонанс със земната, но освен това обикаля около Земята по орбита, която е толкова ексцентрична, че се простира на половината път до Марс и на половината път до Венера.

Такива обекти понякога се наричат квазилуни или квазисателити. Те следват път около Земята, но обикновено за не повече от няколко десетилетия. Може би най-известният подобен обект, известен като 469219 Kamoʻoalewa, е открит през 2016 г. и се счита за най-малкия, най-близкия и най-стабилния известен квазисателит. Той има орбита, която е в стабилен резонанс със Земята в продължение на почти сто години и ще остане такава през следващите векове.

Новооткритият астероид обаче, ако предварителните орбитални изчисления са верни, ще засенчи този рекорд. Според някои оценки той обикаля около Земята поне от 100 г. пр. н. е. и вероятно ще продължи да го прави до около 3700 г. сл. Хр. Ако това е вярно, 2023 FW е най-стабилният квазисателит на Земята, откриван някога.

Астероидът беше наблюдаван за първи път на 28 март от обсерваторията PanSTARRS на върха на планината Халеакала на Мауи, Хавай. Тялото всъщност обикаля около Слънцето и не е гравитационно свързано със Земята. То обаче е в резонанс с нашата планета, поради което пътят му се върти широко около Земята.

Предполага се, че има около 2 милиона астероиди с неговия размер или дори по-големи в близост до Земята, но 2023 FW е единственият, който е открит и проучен. Размерът му е между 10 и 20 м в ширина по предварителни изчисления. Учените смятат, че 2023 FW и подобни на него могат да бъдат използвани като „стъпала към Марс“ – почти точното им съвпадение с орбитата на Земята прави относителната им скорост достатъчно ниска, за да могат да бъдат достигнати от космически кораби за няколко месеца, а не за години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg