Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Откриха оловен печат на княз Борис I Михаил в Плиска

Вероятно е бил оставен при пренасянето на аристократично семейство в новата столица Преслав

Частите от оловния печат, археолозите на терена и обектът от птичи поглед. Снимки: НИМ - Откриха оловен печат на княз Борис I Михаил в Плиска

Частите от оловния печат, археолозите на терена и обектът от птичи поглед. Снимки: НИМ

Части от оловен печат на княз Борис I Михаил бе открит в Плиска, вероятно в дома на аристократ, свързан с владетелското семейство, съобщиха от Националния исторически музей.

Откритието е направено при проучването на сектор западно от входа на църквата върху ходово ниво, настлано със строителна керамика и плочести камъни.

Намирането на печата е голямо събитие за археолозите, тъй като сградата е била напусната организирано и всички материали са били изнесени още през Средновековието, вероятно при преместването на столицата от Плиска в Преслав.

Печатът е открит в северозападната част на Външния град на Плиска. Обектът представлява голям архитектурен комплекс, от типа на крайградски столични имения. Археолозите го датират от X-XI век. С особеностите на своята архитектура и най-вече с откритите в него многобройни и разнообразни по предназначение археологически материали, той се явява един от най-големите структури в тази част на Плиска. Разположен върху невисока тераса между две суходолия – Асардере и Дениздере, неговата планировка в много отношения напомня за някои старобългарски паметници, изградени на принципа на вписани един в друг правоъгълници с ориентация изток-запад.

Според експерти печатът вероятно е от IX век, защото в посочения период княз Борис I се оттегля от престола и постъпва в манастир. Подписва се Борис Михаил.

Разкопките в Плиска се финансират от Министерството на културата и Националния исторически музей.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90