Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха олтари в основите на Стоунхендж

Нов метод на подземно сканиране разкри огромна могила

Стоунхендж не е изолирана структура, а е центърът на огромен ритуален комплекс. - Откриха олтари в основите на Стоунхендж

Стоунхендж не е изолирана структура, а е центърът на огромен ритуален комплекс.

Необикновен археологически монумент беше открит около и под Стоунхендж след използването на нов метод на подземно сканиране, пише английският в. „Телеграф“. Излезли са наяве невидими за невъоръжено око обекти. Древното съоръжение, създадено преди около 6000 години, включва 17 дървени и каменни олтари и храмове, както и дузина погребални могили. На снимките се открояват и масивни шахти, подредени според небесните тела над обекта.

Това е най-голямото геофизическо проучване на Стоунхендж, правено някога. То покрива 12 квадратни километра и е на дълбочина от три метра. Провежда се вече четвърта година.

Снимка на комплекса в резултат на подземното сканиране

Снимка на комплекса в резултат на подземното сканиране

Ръководителят на проекта професор Винсен Гафни от Университета в Бирмингам казва, че Стоунхендж е най-иконичният археологически монумент в историята, конкуриращ се по мащаб единствено с Египетските пирамиди.

Новите монументи не са просто открития, а нов тип паметници, каквито досега археолозите не са виждали. „Това ще промени виждането ни за Стоунхендж. Откритието е фундаментална стъпка в нашето разбиране за него”, твърди професор Гафни.

Археолозите са използвали магнитомери, което всъщност е по-сложен металотърсач, както и радари, проникващи в земната повърхност, електромагнитни сензори и лазери.

Специалист сканира терена със специална машина.

Специалист сканира терена със специална машина.

Сред многото новооткрити могили има и една, която се откроява с диаметъра си от 33 метра. Под нея е открита масивна дървена сграда. Учените смятат, че това е място, където са се извършвали ритуали, свързани със смъртта, в това число премахване на плът и крайници.

„Стоунхендж е представлявал голяма ритуална структура, привличала някога големи тълпи от цялата страна. Около него хората са зидали свои собствени храмове и олтари”, коментира Гафни.

Откритията ще бъдат показани в новата документална поредица на BBC2 „Операция „Стоунхендж”: Какво лежи под него”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg