Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Откриха останките на мореплавателя Матю Флиндърс, дал име на Австралия

Смятало се, че гробът на капитана е изгубен, но при разкопки за строеж на жп трасе намират ковчега му

Капитан Матю Флиндърс прави няколко важни плавания до Австралия, най-ценното от които е първата пълна обиколка на бреговете ѝ. Репродукция: Южноавстралийска художествена галерия - Откриха останките на мореплавателя Матю Флиндърс, дал име на Австралия

Капитан Матю Флиндърс прави няколко важни плавания до Австралия, най-ценното от които е първата пълна обиколка на бреговете ѝ. Репродукция: Южноавстралийска художествена галерия

Останките на изследователя и мореплавател капитан Матю Флиндърс бяха открити и идентифицирани по време на строежа на голямо влаково трасе, което ще свързва Лондон с Бирмингам, Манчестър и Лийдс. Ковчегът с името на покойника е един от многото, намерени в лондонско гробище, съобщава Би Би Си. Капитан Флиндърс е първият човек, който обикаля Австралия и се смята, че именно той е дал име на континента.

Около 61 хил. скелета предстои да бъдат преместени от гробището „St James’s Gardens“, откъдето трябва да мине пътят на влаковите релси. Проучванията на археолозите започват през октомври миналата година – тяхната задача е да изследват терена, преди да започне конструкцията на високоскоростното трасе за 55 млрд. паунда.

Надпис върху ковчега на Флиндърс показва, че капитанът е погребан на 23 юли 1814 г. Той е само един от хилядите покойници там, но експертите изразиха опасения, че костите ще бъдат трудно разпознаваеми. Такова откритие още в началото на работата ентусиазира археолозите, които в началото не бяха толкова уверени, че ще открият точно тленните останки на капитана, коментира представител на фирмата HS2, която ще изпълнява проекта.

Останките на капитан Флиндърс са идентифицирани сред костите на 61 хил. покойници. Снимка: HS2

Археолозите откриват Флиндърс по надпис на ковчега му. Снимка: HS2

Надписът върху ковчега показва, че капитанът е погребан на 23 юли 1814 г. Снимка: HS2

През 1840 г. се налага преместването на всички надгробни плочи, за да се разшири близката гара „Юстън“. От тогава се смята, че останките на Флиндърс са загубени. За двестагодишнината от смъртта му на гарата е поставен негов паметник.

Капитан Флиндърс, родом от Линкълншир, прави няколко важни плавания до Австралия, най-ценното от които е първата пълна обиколка на бреговете ѝ. Тогава се доказва, че сушата не е просто остров, а континент. Смята се, че Флиндърс дава име на новооткритата земя – въпреки че той не е първият, който използва названието, неговата работа го популяризира.

И до днес името на Флиндърс често се среща на табели на улици, спирки, планини, градове, река и дори университет в Австралия, отбелязва кореспондент на Би Би Си. Но освен, че поставя континента на картата, капитанът има и друго, не по-малко забележително постижение: Матю Флиндърс намира време да напише биография на Трим, корабната котка. Трим преживява бури, падане зад борда и корабокрушение – но накрая е изяден от прегладнели роби край островите Мавриций. Приключенията и трагичният край на Трим са почетени със статуя в Сидни.

Трим е пресъздаден в бронз от скулптора Джон Корнуел, пластиката е в близост до паметника на Матю Флиндърс в Сидни, Австралия. Снимка: Уикипедия

Сред останалите интересни „обитатели“ на гробището под гарата са и Бил „Черната заплаха“ Ричмънд – роб, роден в Ню Йорк, който става свободен лондончанин, прочут боксьор, любимец на крал Джордж IV и учител по бокс на лорд Байрон.

Археолозите ще се оглеждат и за останките на Джеймс Кристи, морски офицер и основател на аукционната къща „Кристис“ през 1766 г., както и за лорд Джордж Гордън, политически и религиозен активист.

Bookshop 728×90