Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха открадната от нацистите картина на Пусен

Платното се издирва от 1946 г.

Никола Пусен, „Лот с двете си дъщери, които му дават да пие“. Снимка: Carabinieri Press Office - Откриха открадната от нацистите картина на Пусен

Никола Пусен, „Лот с двете си дъщери, които му дават да пие“. Снимка: Carabinieri Press Office

Италианските карабинери откриха картина на художника от ХVІІ век Никола Пусен, която немските окупационни войски са конфискували от еврейско семейство през 1944 г., съобщи в профила си в Инстаграм италианската полиция.

Картината, спасена от отдела по защита на културното наследство, се нарича „Loth avec ses deux filles lui servant à boire“ (Лот с двете си дъщери, които му дават да пие). Тя е постъпила в базата данни за откраднати произведения, след като за нея са подали жалба наследниците на семейството, от което е иззета – 98-годишна швейцарка и 68-годишен американец. Техните родственици са живели във френския град Поатие, който е бил под германска окупация. Платното е изчезнало между февруари и август 1944 г.

Картината с размери 120 на 150 см. е открита преди два дни в дома на търговец с антиквариат в италианския град Падуа.

Семейството издирва ценното платно още от 1946 г. В хода на разследване се изяснява, че през 2017 г. картината е попаднала в Италия, а впоследствие за кратко е била изнасяна за изложба. Платното е иззето от досегашния му собственик и върнато на законните наследници.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90