Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Намериха в Гърция откраднати картини на Пикасо и Мондриан

През 2012 г. похищението им е било наречено „кражбата на века”

„Ветрената мелница” на Мондриан и „Женска глава” на Пикасо. Снимка: Национална полиция на Гърция - Намериха в Гърция откраднати картини на Пикасо и Мондриан

„Ветрената мелница” на Мондриан и „Женска глава” на Пикасо. Снимка: Национална полиция на Гърция

Откраднати картини на Пабло Пикасо и Пит Мондриан бяха намерени в Гърция, съобщава изданието „Прото Тема”. „Женска глава” на Пикасо и „Ветрена мелница” на Мондриан са били откраднати през януари 2012 г. от гръцката Национална галерия, ден преди тя да бъде затворена за генерален ремонт. Тогава обирът е бил наречен в Гърция „кражбата на века”.

Стойността на „Женска глава” на Пикасо, рисувана през 1939 г., по предварителна оценка е над 20 милиона евро. На задната страна на картината има ръкописно посвещение от художника – за целия гръцки народ. То е писано през 1949 г., когато Пикасо подарява платното на Гърция заради приноса й във Втората световна война.

„Ветрената мелница” на Мондриан е рисувана през 1908 г. Стойността ѝ не е обявена.

За кражбата е обвинен 49-годишен грък, който е държал картините в дома си до днес, тъй като не е успял да ги изнесе зад граница, за да ги продаде. В разследването основна роля е имала гръцката Национална разузнавателна служба, уточнява „Прото Тема”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg