Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Откриха пътна колона, вдигната в чест на император Траян Деций

Била е поставена край крепостта Состра на римския път Улпия Ескус - Филипополис

Епиграфът Николай Шаранков разчита надписа върху пътната колона. Снимка: НИМ - Откриха пътна колона, вдигната в чест на император Траян Деций

Епиграфът Николай Шаранков разчита надписа върху пътната колона. Снимка: НИМ

Археолози от НИМ откриха при крепостта Состра до гр. Троян милиарна (пътна) колона от варовик, издигната в чест на император Траян Деций, съобщиха от Националния исторически музей. Колоната е била поръчана от градския съвет на Никополис ад Иструм през 249 г. Така археолозите доказаха без съмнение, че крепостта Состра е била кръстопътна крайпътна станция.

През нея са минавали две важни пътни артерии: пътят Улпия Ескус – Филипополис, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм. По всяка вероятност колоната е по случай преминаването през Состра на император Траян Деций, който загива две години по-късно в битка с готите при град Абритус (днес Разград).

Детайл от Пойтингеровата карта, с бяло е отбелязано мястото, където е открит пътният камък. Картата (на снимката е копие от XIII век) представя по-важните градове и пътища, познати на римляните от късната античност.

Колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на кастела. Първата колона бе намерена през 2016 г. в съседен сондаж. Тя е била посветена на император Филип I Араб през 244 г.

През юли на разкопките до с. Ломец, община Троян, са открити основите на най-ранната крепостна стена на римския укрепен лагер Состра. Тази стена е с широчина 2, 20 м и се простира източно от досега известните 2 крепостни стени на лагера, проучвани през последните 20 години. Въпросното съоръжение е унищожено преди III век, когато е изграден пътят пред кастела. В жълт глинест пласт, примесен с дребни фрагменти от строителна керамика в основите, е открита фибула, датирана към края на I век, и римски републикански денар, сечен през 58 г. пр. Хр.

Римският път, по чието проучване работят това лято археолозите. Снимка: НИМ

През 2019 г. в пласт до вътрешното лице на северната стена на коментираното съоръжение бе открита изящно изработена бронзова дръжка за кана, датирана към I век сл. Хр. Това е един от най-ранните предмети, намирани на територията на крепостта, за която до този момент най-ранните епиграфски и нумизматични данни са от времето на император Антонин Пий около 145 г.

Детайл от дръжката на кана. Снимка: НИМ

Паралелно тече и съставянето на подробна археологическа карта на всички римски обекти, изградени около Состра в долината на река Осъм в землищата на четири села от Община Троян и Ловеч. Целта е да се съхрани информацията за над 100 недвижими културни паметника, сред които селища, некрополи, храмове, трасета на пътища, бродове през река Осъм, единични сгради и ценни археологически находки. Картата ще послужи за бъдещо актуализиране на режима и границите на паметниците на културата около Состра, както и ефективно опазване на старините от органите на МВР.

Проф. Иван Христов, ръководител на проучванията, с новоткритата крайпътна колона, експонирана в двора на музея в Троян. Снимка: НИМ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС