Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха пейзаж под картина на Пикасо

Под „Приклекналата беднячка“ има следи от неизвестен автор, рисувал местност в Барселона

По-ранното изображение открито чрез рентгенофлуоресцентен анализ. Снимки: Северозападен университет в Торонто - Откриха пейзаж под картина на Пикасо

По-ранното изображение открито чрез рентгенофлуоресцентен анализ. Снимки: Северозападен университет в Торонто

С помощта на рентгенови лъчи под картината на Пабло Пикасо „Приклекналата беднячка“ (La Misereuse Accroupie) e открит пейзаж, върху който художникът е рисувал. Авторът на заличената картина все още не е известен, пише „Гардиън“.

Експерти в областта на изкуството с по-набито око са забелязали нещо нередно в „Приклекналата беднячка“ още през 1992-а, 90 години след като е създадена. На места четката на художника е имала различен наклон от използвания за създаването на образа на жената. Освен това там, където боята леко се е пропукала, прозира цветът, използван за първата картина.

„Този подход винаги предполага или смяна на композицията, или повторно използване на платното“, коментира Сандра Уебстър-Кук от галерията в Торонто, където се съхранява картината на Пикасо.

Пикасо, „Приклекналата беднячка“, 1902

След откритието с помощта на рентгенови лъчи, екип от експерти от Северозападния университет в Торонто извършват и рентгенофлуоресцентен анализ и разкриват разположението на химичните елементи по платното, което им дава контурите на първообраза. Остава да се разбере кои цветове са използвани за оригиналната картина.

Учените обаче откриват и още нещо, което не е влизало в очакванията им – просякинята е държала в дясната си ръка парче хляб – не е ясно обаче защо живописецът е решил да го премахне по-късно.

Двете детайлни проучвания показват, че Пикасо е взаимствал първоначалните форми на хълмовете от пейзажа, за да създаде контурите на фигурата на жената. Природата от оригиналната картина пък е вдъхновена от реално съществуваща местност в Барселона. А колкото до автора на първото изображение – все още има само предположения около името му.

Не за пръв път произведение на Пикасо събужда подобен интерес – още две негови картини доказано са рисувани върху портрети на мъже. Това са „Гладещата жена“ и „Синята стая“ – те също са от т. нар. Син период на Пикасо.

„Интересното за Синия период е, че Пикасо е рисувал върху вече използвани платна, защото най-вероятно в този етап на живота си не винаги е имал пари за нови“, казва Марк Уолтън от Северозападния университет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах