Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха писмо на Уолт Уитман до умиращ войник

Находката е изключително рядка

Работата на Уолт Уитман във вашингтонските болници е била „изключителна“. По онова време здравните заведения са много опасни места, така че посещенията на поета при войниците са били щедри и смели постъпки.  - Откриха писмо на Уолт Уитман до умиращ войник

Работата на Уолт Уитман във вашингтонските болници е била „изключителна“. По онова време здравните заведения са много опасни места, така че посещенията на поета при войниците са били щедри и смели постъпки.

Писмо, написано от Уолт Уитман от името на умиращ войник към съпругата му, е открито от доброволец, който преглеждал заявки за пенсии от близки на участници в гражданската война.

През 1862-а Уитман пътува към фронта, за да се погрижи за ранения си брат. Според изследователя на творчеството му Кенет Прайс, поетът многократно споменава в бележките си, че е пишел писма за войници. Но въпреки че това се е случвало често, много малко от тези писма са оцелели (или са били идентифицирани като такива от легитимни институции).

„Рядкостта и трогателният характер на находката я прави забележителна“, казва Прайс.

Писмото е от редник Робърт Н. Джейбо от Осма нюхемпширска пехота. В текста му се казва, че е написан от „приятел, който стои до мен“ и че е към „скъпата съпруга“, която „трябва да го извини, че не е писал напоследък… но не съм много добре“.

Джейбо е в вашингтонска болница през 1866-а, където умира от туберкулоза след края на войната.

„Вече не съм на служба, но към момента не съм достатъчно добре, за да се прибера у дома – гласи текстът. – Оплакването ми е свързано с белите дробове… Надявам се, че ще успееш да ми пишеш колкото се може по-скоро, за да ме уведомиш как сте всички. Надявам се, че, с Божията воля, ще се съберем отново.“

Писмото от Джейбо, който е имал шест деца, завършва:

„Изпращам ти цялата си любов… твой предан съпруг“.

Вижте още: НАЙ-СВОБОДНИЯТ ЧОВЕК НА ПЛАНЕТАТА

Документът е намерен от Катрин Уилсън, библиотекарка от Вирджиния и един от 60-те доброволци в Националния архив на САЩ, които преглеждат пенсионните заявки от близки на войниците, загинали през войната – в подготовка за цифровизирането им. Тя се стреснала, когато видяла в края на едно от писмата – „Написано от Уолт Уитман, приятел“.

В този случай вдовицата на Джейбо е изпратила писмото заедно със заявката, за да докаже, че той действително е починал вследствие на заболяване от войната. Искането обаче е било отхвърлено. Не е ясно дали съпругата е знаела каква е репутацията на Уитман – но според експертите по-вероятният отговор е „не“.

А дали Джейбо просто е диктувал на поета или в писмото личи и белегът на Уолт Уитман? Според Кенет Прайс навярно писателят е „помагал в изказа“. Подозренията на изследователя са, че Уитман просто е нахвърлял това, което войникът иска да каже, а след това го е изразил чисто и ясно.

Знаем, че Джейбо е бил неграмотен – затова и поетът не се е стремял към някаква висока реч, а се е постарал да насочи смисъла и духа на текста именно към онова, което умиращият войник се иска да предаде.

Прайс обяснява още, че работата на Уолт Уитман във вашингтонските болници е била „изключителна“. По онова време здравните заведения са много опасни места, така че посещенията на поета при войниците са били щедри и смели постъпки. Малцина писатели биха пожертвали толкова много време в зенита на литературната си кариера.

leter

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС