Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха писмото, вдъхновило „По пътя“ на Керуак

Изчезването му се смяташе за една от най-големите загуби в литературата

Джак Керуак е сред вдъхновителите на т.нар. битническо поколение през 60-те  и 70-те години на XX в. - Откриха писмото, вдъхновило „По пътя“ на Керуак

Джак Керуак е сред вдъхновителите на т.нар. битническо поколение през 60-те и 70-те години на XX в.

Писмото, вдъхновило Джак Керуак да създаде романа „По пътя“, най-сетне беше открито, съобщи британският в. „Телеграф“. В продължение на няколко десетилетия то беше в неизвестност и липсата му се смяташе за една от най-големите загуби в историята на литературата.

Автор на писмото от 18 страници, пратено на Керуак през 1950 г., е Нил Касиди. Текстът сам по себе си е „поток на съзнанието“, посветен на пътуване из родния му Денвър. Когато Керуак прочита посланието, той унищожава черновата на „По пътя“ и в продължение на три седмици пренаписва романа си.

Предполагаше се, че писмото е изчезнало, когато поетът-битник Алън Гинсбърг го дал назаем на свой приятел, който живеел на плаващ дом. „То беше моя собственост, беше писмо, адресирано до мен. Така че и Алън и онзи тип от плаващата къща трябваше да бъдат по-внимателни“, казва Керуак през 1968 г.

Сега писмото е предложено на търг в Profiles in History. Както твърдят от аукционната къща, то всъщност никога не се е губило. Гинсбърг се опитал да публикува посланието в Golden Goose Press, но малкото издателство скоро след това било закрито. Собственикът му мислел да изхвърли писмото заедно с други ръкописи. Но представител на независима музикална компания, който работел в издателството, взел всичките „ненужни“ документи.

„Баща ми не знаеше кой е бил Алън Гинсбърг, не знаеше за Касиди, не беше част от битническото поколение, но обичаше поезията. Той просто не разбираше как някой би изхвърлил нечии слова, затова беше запазил всички тези документи“, обясни Джийн Спиноза, която намерила писмото, докато разчиствала дома на починалия си баща.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90