Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Откриха пръстов отпечатък на Микеланджело върху восъчна фигура

Макет на нереализирана мраморна скулптура за Ватикана

Восъчният макет  с опечатъка на автора. Снимка: „Виктория и Албърт“ - Откриха пръстов отпечатък на Микеланджело върху восъчна фигура

Восъчният макет с опечатъка на автора. Снимка: „Виктория и Албърт“

Открит е добре запазен отпечатък на Микеланджело върху миниатюрен восъчен модел за скулптура, твърдят куратори от лондонския музей „Виктория и Албърт“. 500-годишната пластика е макет на мраморна скулптура, която е трябвало да бъде разположена в недовършената гробница на папа Юлий II в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана, съобщава „Артнет Нюз“.

За откритието е съобщено в първия епизод на „Тайните на музея“, нова поредица на Би Би Си 2. През пролетта на 2020 г. реноватори посъветвали деликатната восъчна творба да бъде преместена от галерия на най-горния етаж на сградата в подземното ниво, където температурата е по-щадяща. При по-топло време восъчните произведения „започват да се потят и да изглеждат, сякаш им е некомфортно“, казва Пета Мотуре, старши куратор в музея. Изложението на галерията е южно и летата температурите в залите са високи.

Пет месеца по-късно, след отпускането на Ковид-мерките, скулптурата е върната на обичайното ѝ място. Тогава кураторите забелязват отпечатък в задната част на фигурата, вероятно появил се заради промяната в температурата и влажността.

„Вълнуващо е, че един от отпечатъците на Микеланджело е оцелял във восъка – коментира Мотуре пред Би Би Си. – Подобни белези предполагат физическото присъствие на артиста в творческия процес. Това е мястото, на което умът и ръката се сливат в едно. Пръстовият отпечатък е директна връзка с твореца.“

Отпечатъкът на Микеланджело. Снимка: „Виктория и Албърт“

Микеланджело започва да вае предната част на пластиката, но така и не я довършва. Произведението днес е в колекцията на Галерия „Академия“ във Флоренция.

Восъчната фигура загатва какви са били намеренията на скулптора.

„Восъчната фигура никога не е била замислена като дългосрочна, има нещо много очарователно и забележително в това – казва кураторката Виктория Оукли пред „Телеграф“. – Микеланджело най-вероятно не е предполагал, че тя ще го надживее с няколко века.“

Все още предстоят анализи, които да потвърдят със сигурност, че отпечатъкът е на Микеланджело. Ако резултатите са положителни, ще се потвърди и автентичността на фигурата. През 1924 г. восъчната пластика е подложена на реставрация, след като разсеян посетител на галерията я събаря от постамента ѝ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС