Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Откриха превод на Тацит, писан от Елизабет I

Текстът за ползите от монархията е познат на учените още от XVII в., но досега бе неизвестно чий е

Детайл от портрет на кралица Елизабет, неизвестен автор - Откриха превод на Тацит, писан от Елизабет I

Детайл от портрет на кралица Елизабет, неизвестен автор

Ръкопис на кралица Елизабет I бе „открит“, след като години наред не е бил забелязван. Литературен историк намира случайно находката в библиотеката на Ламбетския дворец в Лондон. Оказва се, че 42-те страници всъщност са превод от книга на римския историк Тацит, в която се говори за ползите от монархическото управление, пише Би Би Си.

Д-р Джон-Марк Фило прави проучване на преводи на Тацит, когато попада на мистериозния неподписан ръкопис. Прави му впечатление, че текстът е писан на много специфичен вид хартия, която „си е спечелила известна популярност“ по време на управлението на Тюдорите около 1590 година.

Обаче има само един преводач в двора на Тюдорите, на когото се приписва превод на Тацит в съвремието, и който е използвал същата хартия както за преводите си, така и за личната си кореспонденция – самата кралица“, подчертава Фило.

За да докаже твърдението си, Фило намира следните доказателства – три водни знака стоят на хартията – лъв, изправен на задните си лапи, инициалите „G.B“ (Great Britain) и изображение на лък (което също може да се види на хартията, която Елизабет използвала за личните си писма). Но най-силното доказателство се оказва почеркът – преводът е преписан от една от дамите на кралицата, но текстът е пълен с корекции и добавки, които отговорят на разпознаваемия, по-скоро неподреден, почерк на кралицата.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Корекциите, нанесени върху превода, отговарят на ръката на Елизабет и на нейния почерк, който – да го кажа по-меко – е идиосинкратичен – казва Фило. – Колкото по-високо се намираш в йерархията на Тюдорова Англия, толкова по-неподреден може да е почеркът ти. За кралицата четливостта е нечий друг проблем.

Текстът е преписван от една от дамите на кралицата, но Елизабет нанася поправки и добавки. Снимка: Дворец „Ламбет“

Според Фило, Елизабет най-вероятно е търсила в книгата на Тацит насоки как да управлява собствената си държава. Преведеният откъс разглежда част от историята на Римската империя, по-точно смъртта на Октавиан Август и възхода на Тиберий, привърженик на идеята, че властта трябва да е централизирана у един човек. Ученият казва още, че Тацит винаги е бил смятан за „подривен историк“ – особено по времето на Чарлс I, когато е обявен за антимонархист.

Откритието повдига въпроса защо един историк с по-скоро лоша слава интересува Елизабет – дали е чела книгата в търсене на съвети, или като пример, който да се избягва? Разбира се, съществува и теорията, че превеждането е било просто хоби на кралицата, позната с влечението си към класическата история.

Ръкописът стои в библиотеката на „Ламбет“ още от XVII в., но авторът до днес бе неидентифициран. Преводът на Тацит от Елизабет предстои да бъде публикуван на 29 ноември 2019 г. в научното списание „The Review of English Studies“.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3