Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриха рисунка с голата Мона Лиза във Франция

Учени установиха подготвителната скица за Джокондата на Леонардо

Експертите отбелязват, че „Мона Вана“ и „Мона Лиза“ са с почти еднакви размери, сходни лица и положение на ръцете. - Откриха рисунка с голата Мона Лиза във Франция

Експертите отбелязват, че „Мона Вана“ и „Мона Лиза“ са с почти еднакви размери, сходни лица и положение на ръцете.

Рисунка с въглен на гола жена, съхранявана от 1862 г. в ренесансовата колекция на музея Конде в двореца Шантили, Франция, известна като „Мона Вана“, всъщност е изображение на разсъблечената Мона Лиза. Според последните твърдения на специалистите, най-вероятно това е подготвителна скица, нахвърляна от Леонардо да Винчи за най-прочутата му творба, съобщава Би Би Си.

В информацията се отбелязва, че „Мона Вана“ дълги години е била смятана за работа на друг художник, но проведените щателни изследвания в реставрационните ателиета на Лувъра сочат, че тя е дело на самия Леонардо.

Експертите отбелязват, че Мона Вана“ и „Мона Лиза“ са с почти еднакви размери, положението на лицата и ръцете е сходно. Установено е също, че картината и рисунката са създадени приблизително в един и същи период от време, но част от скицата е направена с дясна ръка, а Леонардо, както е известно, е рисувал с лявата.

Експертите уточняват, че поради сложността на задачата, детайлната експертиза на рисунката още не е напълно завършена, но вече имат достатъчно основания да смятат, че тя е поне отчасти дело на Леонардо да Винчи.

„Мона Лиза“ (или „Джокондата“) на Леонардо да Винчи, портрет на госпожа Лиза дел Джокондо, съпруга на търговец на платове от Флоренция, се намира в Лувъра и е едно от най-известните произведения на световната живопис.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90