Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Откриха скрит ескиз под „Нощна стража” на Рембранд

Правителството на Нидерландия ще плати 150 млн. евро на Ротшилд за платното „Знаменосец” на стария майстор

Рембранд ван Рейн, „Нощна стража“, 1642 г., „Райксмузеум“, Амстердам - Откриха скрит ескиз под „Нощна стража” на Рембранд

Рембранд ван Рейн, „Нощна стража“, 1642 г., „Райксмузеум“, Амстердам

Скрит ескиз бе открит в картината „Нощна стража“ от Рембранд ван Рейн, съобщава ТАСС, позовавайки се на ръководителя на отдела за реставрации към „Райксмузеум“ в Амстердам Петрия Ноубъл.

Откритието е станало по време на принудителна допълнителна реставрация на картината, след като е бил открит дефект в горния ляв ъгъл на платното. Предполага се, че той е предизвикан от колебанията на микроклимата във временната галерия в дома на Рембранд, където картината бе изложена по време на ремонта в „Райксмузеум“ между 2003 и 2013 г. Платното ще бъде свалено от дървената си подрамка през януари и ще бъде опънато върху нова.

Повредата – частично вълнисто набраздяване – е забелязана при детайлно сканиране на изображението. С помощта на тази технология реставраторите са открили под слоя боя и скрит ескиз, показващ първоначалния замисъл на художника. Скиците в горната част на платното са изпълнени с бежова боя с високо съдържание на варовик.

По думите на ръководителя на отдела по живопис в музея Питер Рулофс, тайният ескиз на Рамбранд е станал видим благодарение точно на този тип боя, която позволява сканиране.

„Виждаме прави и закръглени линии, с помощта на които художникът е създал първоначалните щрихи на архитектурата на заден план. Открихме изворите на „Нощна стража“, заявява Рулофс.

Платното е създадено през 1638 г. по случай посещението на кралицата на Франция Мария Медичи в Амстердам. Това е най-известният и най-голям като размери (379,5 х 453,5 см) шедьовър от Златния век на холандската школа.

Освен това стана ясно, че правителството на Нидерландия ще отдели 150 милиона евро, за да придобие картината на Рембранд „Знаменосец“, която в момента се намира в частна колекция във Франция. Според Нидерландската телекомуникационна компания NOS, в момента „Знаменосец“ е притежание на фамилия Ротшилд. Правителството на Франция е отказало да купи платното и е разрешило да му бъде издадена експортна виза. През 2019 г. „Знаменосец“, която се счита за най-важната картина на Рембранд в частна колекция, е била изложена в Нидерландия. По това време тя е оценявана на 165 млн. евро.

Ако покупката се осъществи, ще бъде организиран специален тур на ценната картина във всяка една от 11-те нидерландски провинции, а после тя ще бъде изложена в Залата на славата на „Райксмузеум“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах