Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Откриха вавилонска плочка с питагорови триъгълници 1000 г. преди Питагор

Артефактът е на 3700 години и представлява първия пример за приложна геометрия в историята

Новата плочка налага преосмисляне на подобни стари находки, коментират учените. Снимка: University of New South Wales - Откриха вавилонска плочка с питагорови триъгълници 1000 г. преди Питагор

Новата плочка налага преосмисляне на подобни стари находки, коментират учените. Снимка: University of New South Wales

Австралийски математик откри вавилонска глинена плочка на 3700 години с първия пример за приложна геометрия в света. Наречена в научните среди „Si.427“, на повърхността ѝ е гравиран план, указващ размерите на парче земя, съобщава „Гардиън“.

Плочката е датирана между 1900 и 1600 г. пр. Хр., епохата на Вавилон. Позната е на учените от края на XIX в., открита е в границите на днешен Ирак, и в наши дни се съхранява в Археологическия музей в Истанбул. Там я намира доктор Даниел Мансфийлд от университета в Нов Южен Уелс, Австралия.

Мансфийлд работи с колегата си от университета Норман Уайлдбергер, с когото вече имат едно забележително откритие – друга вавилонска плочка с най-старата и точна тригонометрична таблица. Тогава двамата учени изказват предположението, че таблицата е била прилагана по някакъв начин в практиката на тогавашните хора, може би за строителство или други проучвания. Позната с кодовото име „Plimpton 322“, глинената плочка описва правоъгълни триъгълници с питагорови тройки: три цели числа, при които сборът от квадратите на първите две се равнява на квадрата на третото (например: 32 + 42 = 52).

„Не може просто да си измислиш тригонометрията, обикновено я прилагаш в практиката“, коментира Мансфийлд.

„Plimpton 322“ загатва за съществуването на други подобни математически плочки от Вавилон. Така професорът попада на новото откритие.

„Si.427“ е за парче земя, което се продава, обяснява той. С клиновидни вдлъбнатини е описано поле, в което се намират блатисти участъци и кула. Правоъгълниците, изобразяващи полето, имат успоредни страни с еднаква дължина, което предполага, че изследователите от този период са разработили начин за създаване на перпендикулярни линии по-точно от преди, допълва той.

„Точно като в наши дни, тук става дума за частен собственик, който се опитва да разбере къде са границите на имота му – коментира Мансфийлд. – Геодезистът идва, но вместо да използва уред с GPS, използва питагорови тройки.

Любопитно е, че въпреки че двете плочи използват питагорови триъгълници, и двете са датирани повече от 1000 години преди раждането на гръцкия математик Питагор.

„Веднъж щом човек разбере какво са питагоровите тройки, обществото е достигнало определено ниво на математическо израстване“, казва Мансфийлд.

Важен и контекстът на времето, в което е открита плочката – в този период историците отчитат повишение в търсенето и купуването на земи.

„Щом знаем какъв проблем са разрешавали вавилонците, това хвърля нова светлина върху математическите плочи от периода – допълва Мансфийлд. – Виждаме как математиката се развива така, че да е в полза на нуждите на времето.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90