Откриха вероятната причина за масовото измиране на слоновете в Ботсвана

Учените предполагат, че става дума за природен токсин и започват разследване на водоемите

Над 350 мъртви слона са забелязани в Ботсвана от началото на май 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха вероятната причина за масовото измиране на слоновете в Ботсвана

Над 350 мъртви слона са забелязани в Ботсвана от началото на май 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите резултати от тестовете от стотиците мъртви слонове в Ботсвана, за които стана ясно в началото на този месец, показват, че мистериозната им смърт вероятно е настъпила след отравяне с природен токсин, казва Сирил Таоло, директор на Департамента за диви животни и национални паркове в Ботсвана, пред „Ройтерс“.

В първите дни на юли западните медии огласиха, че в района на река Окованго, Ботсвана, са засечени близо 350 трупа на слонове. Оказва се, че те са започнали да измират още в началото на май. Властите близо два месеца нямаха работна версия какво е причинило масовия мор, но първите изследвания изключиха антракс и бракониерство.

Вижте още: СЛОНОВЕТЕ НА БОТСВАНА ИЗМИРАТ МИСТЕРИОЗНО ВЕЧЕ ТРЕТИ МЕСЕЦ

Тъй като според мнозина експерти лабораторията, на която властите разчитат в Ботсвана, не е достатъчно компетентна да установи причината за смъртта, проби от мъртвите животни са пратени още в САЩ, Южна Африка и Зимбабве. Резултатите от САЩ сочат, че най-вероятната причина е инфекциозен патоген. Сега вниманието на природозащитниците е насочено към естествено образуващите се токсини, които могат да се намерят в околната среда, например във водоемите.

Америка за България

Популацията на слонове в Ботсвана – домът на една трета от слоновете в Африка, е непрекъснато застрашена от бракониерство. В момента на територията на континента животните от вида наброяват 130 хил.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3