Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриха вероятната причина за масовото измиране на слоновете в Ботсвана

Учените предполагат, че става дума за природен токсин и започват разследване на водоемите

Над 350 мъртви слона са забелязани в Ботсвана от началото на май 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриха вероятната причина за масовото измиране на слоновете в Ботсвана

Над 350 мъртви слона са забелязани в Ботсвана от началото на май 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите резултати от тестовете от стотиците мъртви слонове в Ботсвана, за които стана ясно в началото на този месец, показват, че мистериозната им смърт вероятно е настъпила след отравяне с природен токсин, казва Сирил Таоло, директор на Департамента за диви животни и национални паркове в Ботсвана, пред „Ройтерс“.

В първите дни на юли западните медии огласиха, че в района на река Окованго, Ботсвана, са засечени близо 350 трупа на слонове. Оказва се, че те са започнали да измират още в началото на май. Властите близо два месеца нямаха работна версия какво е причинило масовия мор, но първите изследвания изключиха антракс и бракониерство.

Вижте още: СЛОНОВЕТЕ НА БОТСВАНА ИЗМИРАТ МИСТЕРИОЗНО ВЕЧЕ ТРЕТИ МЕСЕЦ

Тъй като според мнозина експерти лабораторията, на която властите разчитат в Ботсвана, не е достатъчно компетентна да установи причината за смъртта, проби от мъртвите животни са пратени още в САЩ, Южна Африка и Зимбабве. Резултатите от САЩ сочат, че най-вероятната причина е инфекциозен патоген. Сега вниманието на природозащитниците е насочено към естествено образуващите се токсини, които могат да се намерят в околната среда, например във водоемите.

Популацията на слонове в Ботсвана – домът на една трета от слоновете в Африка, е непрекъснато застрашена от бракониерство. В момента на територията на континента животните от вида наброяват 130 хил.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg