Откриха забравена картина на Рубенс в Лондон

„Портрет на дама“ купена за $92 хил. преди 3 години, сега е оценена на $4,3 млн.

Картината „Портрет на дама“ ще бъде предложена на търг в края на юли, съобщи „Сотбис“ в Инстаграм. - Откриха забравена картина на Рубенс в Лондон

Картината „Портрет на дама“ ще бъде предложена на търг в края на юли, съобщи „Сотбис“ в Инстаграм.

Забравена картина на Рубенс откриха под вековен слой прах специалисти от аукционната къща „Сотбис“ в Лондон, стана ясно от публикация в Инстаграм на компанията. „Портрет на дама“ е оценена на 4,3 млн. долара, след като е била изчистена от силно запрашаване и допълнителен слой лак.

В продължение на 139 години картината се е намирала в частна колекция, която през 2017 г. е била продадена. Настоящият собственик на платното го е купил за 97 хиляди долара.

През 1902 г. картината е била излагана в Кралската академия на изкуствата в Лондон, но оттогава е забравена и повече от 100 години не е виждала бял свят.

Аукционната къща ще прeдложи „Портрет на дама“ на 29 юли – първият търг на „Сотбис“ след епидемията от коронавирус.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3