Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Откриха забравена приказка на немския писател Зигфрид Ленц

История за едно момче, което мечтае да играе като риба в езерото

Зигфрид Ленц на корицата на новото издание - Откриха забравена приказка на немския писател Зигфрид Ленц

Зигфрид Ленц на корицата на новото издание

Непубликувана досега приказка на германския писател и драматург Зигфрид Ленц (1926 – 2014), издаван и в България по време на социализма, ще излезе на немския пазар. Творбата е открита сред наследственото имущество на Ленц в издателство „Хофман унд Кампе“, публикувало редица негови творби, съобщава „Дойче Пресе-Агентур“.

Новооткритата история ще излезе в книгата „Florian, der Karpfen“ (Флориан, шаранът), която ще включва и текстове за специалните отношения на разказвача Зигфрид Ленц с природата, водата и рибите, оповестиха издателите.

Едноименната приказка е прочетена за първи път по детската радиостанция на мрежата „Нордвестдойчер Рундфунк“, но след това така и не е била издадена.

„Приказката разказва историята на Карлхен, малко момче, което не иска нищо повече от това да играе като риба в езерото – казват от издателството. – Може ли Флориан, старият шаран, да му помогне?“

Приказката ще излезе на 1 септември в ново издание заедно с тематичното стихотворение „Fischе“ (Риби), отпечатано през 1948-а във вестник „Цайт“, и с празнична реч на Ленц по повод избора на шарана за „Риба на века“, отбелязва „Дер Шпигел“.

Зигфрид Ленц, автор на романа „Час по немски“ (Deutschstunde), излязъл и у нас през 1971 г. под знака на издателство „Христо Г. Данов“, се смята за един от най-важните представители на немската следвоенна и съвременна литература. Други творби на Ленц, познати на българския читател от времето на социализма, са романите „Хляб и зрелища“ и „Загубата“ и сборниците с разкази „Моето сърдито лице“ и „Осемнадесет диапозитива“. През 2006-а и 2010 г. на български са преведени съответно и „Бюро за намерени вещи“ и „Минута мълчание“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg