Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открит е град на 200 хил. г., дом на изгубена цивилизация

Загадъчни каменни кръгове в африкански метрополис, много от които са видими с помощта на сателитна фотография

Този каменен мегаполис вероятно е най-старата структура, построена от човешка ръка. - Открит е град на 200 хил. г., дом на изгубена цивилизация

Този каменен мегаполис вероятно е най-старата структура, построена от човешка ръка.

Огромен каменен град е открит в Южна Африка, на около 150 километра западно от пристанище Мапуто, Мозамбик. Като се сметне нивото на ерозия, става възможно да се сметне възрастта на мястото. Установено е, че това е метрополис на между 160 и 200 хиляди години, прострян на 1500 кв. км.

Руините представляват гигантски каменни кръгове, много от които заровени в пясъка и видими само от въздуха или с помощта на сателитна фотография, пише сайтът The Mind Unleashed.

Изследователите смятат, че този древен град е дори по-голяма структура – от 10 хиляди квадратни километра. Организираната природа на обществото, населявало го, и пътната мрежа, свързваща го с терасирани земеделски площи, предполага, че метрополисът е бил дом на напреднала цивилизация.

Геологията на мястото също е много интересна, тъй като има множество златни находища в района. Според учените, тази цивилизация може би дори е добивала скъпоценния метал.

Геологията на мястото също е много интересна, тъй като има множество златни находища в района.

Геологията на мястото също е много интересна, тъй като има множество златни находища в района.

Странно е, че никой не е проучвал произхода на каменните кръгове до момента, въпреки че местните жители са се натъквали на тях многократно. През 2007 г. Майкъл Телингър, изследовател и писател, занимаващ се с човешкия произход, и Йохан Хайне, местен пожарникар и пилот, решават да изследват мястото. Резултатите от работата им са издадени в книгата „Храмове на африканските богове“.

Според Телингър, доказателствата, което са открили, предполагат различна перспектива за историята на човечеството. Тяхната версия гласи, че първата цивилизация е била шумерската, зародила се в южна Месопотамия преди около 6000 години. Но ако има друга, по-ранна, изгубена във времето?

„Снимките, артефактите и свидетелствата, на които се натъкнахме, сочат към изгубена цивилизация, която предхожда всички останали – не с няколкостотин години или няколко хиляди, а с десетки хиляди“, казва той.

Телингър вярва, че този африкански метрополис е най-старата структура, построена някога от човешка ръка.

Телингър вярва, че шумерите и египтяните всъщност са почерпили знание от тази напреднала цивилизация.

Телингър вярва, че този африкански метрополис е най-старата структура, построена някога от човешка ръка. Дори смята, че шумерите и египтяните всъщност са почерпили знание от тази напреднала цивилизация. Тази хипотеза лежи на факта, че има издълбани египетски анхове в камъните в древния град. Възможно ли е това да са изображения на египетски божества хиляди години преди появата на Древен Египет?

„Тези открития са толкова изумителни, че няма да се приемат лесно от историческата и археологическата общност, както и ние сами се убедихме – казва Телингър. – Биха изисквали цялостна промяна на парадигмата, в която гледаме човешката история.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах